Vergi Kaçırmanın Yolu Kapanıyor: Her Tahsilat GİB Takibinde

Vergi Kaçırmanın Yolu Kapanıyor: Her Tahsilat GİB Takibinde
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında ödeme sistemlerine yönelik kapsamlı bir düzenlemeye hazırlanıyor. Hazırlık aşamasında olan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, başkasına ait POS cihazı kullanımına son verilecek ve birçok işletme için yeni nesil ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) kullanımı zorunlu hale getirilecek.

Yeni düzenlemeyle birlikte, basit usulde vergilendirilen mükellefler ve toptan satış yapan işletmeler hariç olmak üzere, perakende mal ve hizmet satışı gerçekleştiren tüm firmalar yeni nesil ÖKC veya güvenli mobil ödeme sistemleri kullanmakla yükümlü olacak. Bu cihazlar hem slip hem de mali fiş düzenleyerek işlemleri tek belgeyle kayıt altına alacak ve ödeme sürecinin tamamı dijital olarak denetlenebilecek.

POS Cihazı Başkasının Adına Olamayacak

GİB tarafından yapılan saha denetimlerinde, bazı işletmelerin başka firmalar adına kayıtlı POS cihazları üzerinden tahsilat yaptığı tespit edilmişti. Yeni tebliğle birlikte bu uygulamaya son verilecek. Her işletme yalnızca kendi adına kayıtlı cihazları kullanabilecek. Bankalar ve ödeme kuruluşları da yalnızca yetkili mükelleflerle işlem yapabilecek. Seyyar POS cihazlarının dağıtımı da bu kurallar doğrultusunda gerçekleştirilecek.

Bayilik Sistemine Özel Düzenleme

Bayilikle çalışan büyük firmalar için özel bir istisna getirilecek. Türkiye genelinde en az 30 bayisi bulunan ana firmalar, belirli şartları karşılamaları halinde bayilere kendi POS sistemlerini tanımlayabilecek. Bu kapsamda:

· Resmi bir bayilik sözleşmesinin bulunması,

· Sliplerde ana firmaya ait bilgilerin yer alması,

· Tüm tahsilatların eksiksiz şekilde GİB'e bildirilmesi gerekecek.

E-Ticarete Sıkı Denetim

Düzenleme, e-ticaret sektörünü de kapsıyor. İnternetten satış yapan firmalar, yalnızca kurallara uygun şekilde sanal POS kullanabilecek. Aracı platformlar üzerinden sağlanan sanal POS’lar da denetime tabi olacak ve amacı dışında kullanımı yasaklanacak.

Yeni düzenlemenin yakın zamanda yürürlüğe girmesi bekleniyor. Amaç, ödeme süreçlerini şeffaf hale getirerek kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin önüne geçmek.

Kaynak:TGRT

Bu haber toplam 86 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.