HES Meclise takıldı

HES Meclise takıldı
Muğla’nın Ula İlçesine bağlı Kavakçalı mevkiinde yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali Meclisten geçmedi. AK Parti ve MHP’nin HES kurulsun kararına...

Muğla’nın Ula İlçesine bağlı Kavakçalı mevkiinde yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali Meclisten geçmedi. AK Parti ve MHP’nin HES kurulsun kararına CHP kurulmasın dedi oy çokluğu ile CHP kazandı.

Muğla’nın Ula İlçesi Kavakçalı mevkisinde kurulması planlanan ve Muğla İl genel meclisi gündemine taşınan Hidroelektrik Santrali (HES) meclis üyelerini karşı karşıya getirdi. 5 Mart da gündeme alınmış İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Sanayi, Ticaret ve Ulaşım Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonlarına havale edildi. Mayıs ayı 4. birleşiminde görüşülen HES projesi komisyon üyeleri tarafından reddedildi.

İmar ve Bayındırlık Komisyon Başkanı Ahmet Kılbey raporu meclis üyelerine okudu. Kılbey, raporda, “ Ülkeler ve sınırlar ve kaynaklarına göre yeniden sınırlandırılıyor. Bu durum göz ardı edilmemelidir. Tesisin kurulması planlanan havza üzerinde yapılan hidrolojik ve jeolojik araştırmalarında ekteki raporlardan tespit edildiği üzere çayın geçtiği güzergahın kili yamaç molozu ile peridotit- serpantinin’den oluşması geçirimsiz bir tabakadan olması nedeni ile taşkınlara sebep olduğu çayın sık sık yatak değiştirdiği sabittir. Doğanın tahrip edilmesinin önüne geçilmeyecektir. Bu gerekçe ile HES Projesinin komisyonlarımızca reddine karar verilmiştir ” dedi.

Raporun okunmasının ardından CHP Grup sözcüsü Dursun Kaplan, grup adına konuştu. Kaplan, “Muğla’nın bir bölümü zaten maden yataklarını kullanıyor. Ula’da su var bununla ilgili de kullanılması için çalışmalar var. Bizim güneşimiz ve rüzgarımız var. Enerji için bizim daha yararlı ihtiyaçlarımız var. Biz neden HES’e karşıyız gelecek yüzyılın savaşları su yüzünden olacak. Muğla’nın bu sulara ihtiyacı olacaktır. Biz yatırıma karşı değiliz Biz buraya güneş ve rüzgar enerjisi projeleri ile kim gelirse gelsin ona evet diyeceğiz. Muğla’nın tarımında lazım olan suya biz her zaman hayır diyeceğiz” dedi.

AK Parti grubu adına konuşan Çağrı Alper, CHP Her zamanki yanlışını gene yaptığını belirterek, toptancı anlayışı değerlendiriyorlar dedi. Alper, “Güney doğuda yaşanan elektrik kaçaklarının neden kaçak elektrik kullanıldığını hepimiz biliyoruz. Bu gibi bir çok projelere karşı çıkıldığı için bu şeklide fosil yakıtlara teslim ediliyoruz. Muğla’da yüzde 50 varan kaçaklar var Muğla Belediyesi olarak şebekelere el atmalı diye düşünüyorum. Güneş veya rüzgar enerjisi ile bu ülkenin fabrika çarklarını döndüremezsiniz. Fransa ve Almanya bile nükleer enerjiden destek alıyor. Halktan büyük bir tepki aldık diyorsunuz ama biz bu tepkiyi görmedik ki büyük bir tepki olsa oranın muhtarı nerede. CHP bütün HES’lere karşı gibi görünüyorlar ama projeye göre konuşuyorlar. Açık yürekli olun, açıkça konuşun. Bahane ve mazeret aramak çok kolay” şeklinde konuştu.

MHP grubu adına konuşan Grup Sözcüsü Çoşkun Tutal, “ Biz bunu, BOP uzantısı olarak görüyoruz. Rüzgar ve Güneş enerjisini yapmak şuan mümkün değil. Ula’da tarım alanıda çok yok bende HES karşıyım ama buraya kurulacak olan HES yerinde seçilmiştir. Güneş ve Rüzgar enerjisinden elde edilen HES’den gelecek gibi değildir” sözlerine yer verdi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada Ula ilçesine yapılması planlanan HES projesine meclisten hayır kararı çıktı.

Bu haber toplam 621 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.