İZTUZU KUMSALINA 1 AY İÇİNDE 120 CARETTA YUVA YAPTI

 MUHABİR
Caretta Caretta’ların önemli yuvalanma alanlarından birisi olan Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi‘nin (DEKAMER) sorumluluğunda bulunan Muğla Dalyan’daki İztuzu Plajı’na yuva yapan caretta sayısı 102’ye ulaştığı öğrenildi.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi‘nin (DEKAMER) DEKAMER Başkanı Profesör Doktor Yakup Kaska, şunları söyledi:

“İlk caretta caretta’nın 23 Nisan’da yuva yapmak için İztuzu Plajına geldi. 21 Mayıs itibariyle şu anki yuva sayısı 102’ye ulaştı. Kumsala giriş yasağı konusunda tüm uyarı tabelalarıyla gelen yerli ve yabancı turistlere yönelik bilgilendirme yapılıyor. Akdeniz sahillerinde bulunan ve deniz kaplumbağalarının yuvalama yaptığı Dalyan İztuzu, Patara, Çıralı gibi kumsallara saat 20.00’den 08.00’e kadar giriş yasağı var. Carettaların yuva yaptığı kumsallara giriş yasak. Yuvaların bulunduğu sahillere araçla giriş, çadır kurmak, kamp yapmak, ateş veya mangal yakmak gibi faaliyetlere de izin verilmiyor. Bu yasakları ihlal edenlere ise 387 bin 141 TL idari para cezası kesiliyor”

Yakup Kaska, Çevre Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen proje çerçevesinde Carettaların yuva yaptığı kumsalı günün 24 saati gözlem altında tuttuklarına işaret ederek, şunları ifade etti:

“Carettaların hem ergin bireyleri hem de yuvaları ve yavruları kumsalda özellikle yaz aylarında 30’a yakın gönüllü arkadaşımızla koruma altına alınıyor. Kumsalda belirli noktalara yerleştirdiğimiz fotokapanlarla anlık verileri görebiliyoruz. Gece saatlerinde yuvalayan deniz kaplumbağaları kumsalda herhangi bir tehdit unsuru olduğunda yuva yapmadan denize geri dönüyorlar. Yavru çıkışları gece saatlerinde gerçekleşiyor. Bu nedenle İztuzu plajı, hem Özel Çevre Koruma alanı olması hem de kaplumbağaların yuvalama zamanı olan akşam saatlerinde tamamen kullanıma kapatılarak koruma altına alınıyor. Böylece hem anne kaplumbağaların tehdit edici bir unsur olmadan rahatça yuvalamalarını, hem de yavruların güvenle denize ulaşmaları sağlıyoruz”

Kaska, yuvalama sezonunda kumsalda ışık yakmanın kaplumbağaların yönlerini kaybetmelerine, ışığa yönelerek denize ulaşamamalarına sebep olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

“Yuvalama kumsallarını kullanırken çukur kazmamalı, rastgele şemsiye çakmamalı ve plaj eşyalarımızı kullanırken yuvaları da göz önünde bulundurmalıyız. Kumsala her türlü araç ile giriş kesinlikle yasaktır”

20 DENİZ KAPLUMBAĞASI YUVALAMA KUMSALI

Türkiye’nin Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay illerinde bulunan 20 deniz kaplumbağası yuvalama kumsalı, Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunuyor. Yuvalama dönemi her yıl Nisan ayının sonunda veya Mayıs ayının başında başlıyor. Erişkin kaplumbağaların kumsallara çıkıp yumurta bırakması, Temmuz ayının ortasından itibaren de yuvalardan yavruların çıkışı ve denize ulaşması şeklinde Eylül ayı sonuna kadar devam ediyor.

Carettaların Yavruları, plankton ve küçük böceklerle beslenirken Caretta caretta’lar erginliğe ulaştıklarında etçil besleniyorlar. Karidesler, yengeçler, balıklar ve deniz anaları onlar için birer besin kaynağıdır.

*Haber izinsiz kullanılmaz.

Bu haber toplam 100 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.