KAFACA'DA DOĞA KATLİAMI

KAFACA'DA DOĞA KATLİAMI
Yüzölçümünün yüzde 68’i ormanlar kaplı olan Muğla’da, dünyaca ünlü koylar ve plajlar devlet eliyle özelleştirilirken, dağlık bölgeler ise izin...

Yüzölçümünün yüzde 68’i ormanlar kaplı olan Muğla’da, dünyaca ünlü koylar ve plajlar devlet eliyle özelleştirilirken, dağlık bölgeler ise izin verilen taş ocaklarıyla adeta doğa katliamının önü açılıyor.Muğla’nın Menteşe ilçesinde, yerleşim alanına yaklaşık 200 metre mesafedeki ormanlık alana özel bir şirket tarafından taş ocağı, kırma ve hazır beton santrali tesisi kurmaya başlaması köylülerin tepkisini çekti. 

Kafaca Mahallesi Erenler Mevkiinde, üç hafta önce özel bir şirket tarafından taş ocağı, kırma ve hazır beton santrali izni alarak tesis kurma çalışmalarına başladı. Köyün tek otlak alanında iş makineleriyle giren firma, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Geçimini tarım, hayvancılık ve arıcılıktan sağlayan köylüler, “Bu tesis buraya kurulursa binlerce zeytin ağacı ve köy toz altında kalacak, arıcılık ve hayvanların merası yok olacak.” diyerek tepki gösteriyor. Mahalle Muhtarı Ömer Gülgün imzasıyla Menteşe İlçe Kaymakamlığı’na verilen dilekçede, “Kafaca Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Sivri Dağında Yarbay Beton Şirketi tarafından taş ocağı, çakıl kum ve hazır beton üretim için tesis kurulmaktadır. Bunun ileride orman, zeytin ağaçları ve endemik bitki türlerinin yanı sıra küçükbaş hayvancılık ve arıcılık sektörüne zarar verecektir. Aynı zamanda mahallemizde ciddi anlamda toz olacağı göz önünde bulundurularak, bu tesisin durdurulmasını arz ederim.” yönünde ifadelere yer verildi.

Köy sakinlerinden Cengiz Bütüner yaptığı açıklamada, iki bin nüfuslu köylerinin geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirterek, “Eğer bu tesis faaliyete geçerse, geçim kaynağımız olan her şey yok olacak. Tesisin yapıldığı nokta şiddetli rüzgârının olduğu bir bölge. Burada esen rüzgâr direkt olarak köyümüze doğru estiği için burada toz duman altında kalacağız. Bunun yanı sıra bu toz başta hayvanlarımıza, zeytinlerimize, arılarımıza büyük zarar verecek. Köyümüzde 7’den 77’ye hiç kimse burada bu santralin kurulmasını istemiyor. Resmen burada devletten alınan izinlerle doğamız katlediliyor. Bu duruma kesinlikle göz yummayacağız. Yasal yollardan hakkımızı arayacağız, bunda gerekli sonuçları alamazsan her türlü protesto hakkımızı kullanacağız.” dedi.

Yapılacak tesisin kuş uçumu mesafeyle Valiliğe 14 kilometre, yerleşim birimine ise 200 metre mesafede olduğunu dile getiren bir başka köy sakini Mehduh Özdemir ise “Köyümüzün tek otlak alanı burası. Burada yapılacak çalışmalarla her şeyimiz toz ve toprak altında kalacak. Bizim, bütün geçim kaynağımız tarım, arıcılık ve hayvancılık. Bu izni veren kurumlar gelip yerinde görsünler, bizi dinlesinler, yanlış yaptıklarını anlayacaklardır.” şeklinde konuştu.

Mahalle Muhtarı Ömer Gülgün de Menteşe İlçe Kaymakamlığı’na resmi başvuruda bulunduklarını kaydederek, “Eğer bu tesis faaliyete geçerse geçim kaynaklarımız elimizden gider ve biz zor durumda kalırız. Başımıza toz yağsın istemiyoruz. Bu santrali köyümüzde istemiyoruz. Şirket üç yıldır izin almak için gerekli girişimlerde bulunarak, yasal yollardan tesislerini kurmak için bu izni almış. Bizde yasal yollarla durdurmak için gerekli girişimlerde bulunduk.” diye konuştu.

Bu haber toplam 762 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.