Karaca; “Gdo, Kısır Tohum Değil Yerel Tohum”

Karaca; “Gdo, Kısır Tohum Değil Yerel Tohum”
Sanayi odası ve Datça Belediyesi işbirliğinde ilk kez düzenlenen Datça Badem Çiçeği festivali Datça’yı hareketlendirdi. Festival kapsamında yaklaşık 10 bin kişinin ziyaret ettiği festivalde düzenlenen etkinliklerle yerel tohumun...

Sanayi odası ve Datça Belediyesi işbirliğinde ilk kez düzenlenen Datça Badem Çiçeği festivali Datça’yı hareketlendirdi. Festival kapsamında yaklaşık 10 bin kişinin ziyaret ettiği festivalde düzenlenen etkinliklerle yerel tohumun önemnine dikkat çekildi. Etkinliğin ikinci gününde “Yerel Tohum, Evrensel Sağlık” söyleşisi düzenlendi. Datça Yerel Tohum Derneği kurucu üyesi Zeki Karacan yerel tohumun önemine dikkat çekti. Karacan; “Tohum canlı bir organizmadır. Tohumun atası yerel tohumdur. 250 bin yıllık tohum yaşama ve doğaya evrimnleşerek bu günkü halini aldı. Ta ki insan eli değinceye kadar. Insan oğlu tohuma müdehale etti, tphumun özellikleri değer kaybetti. Biz tohumu üç değişik başılkta tanımlıyoruz. Ana Tohum, Ata Tohum ve Öz Tohum. Ne yazık ki ikinci Dünya Savaşından sonra tohuma müdehale edildi ve hibrit tohuma geçildi. Statik ürünler yetiştirildi, dört köşe kavun karpuz bile yetiştirldi. Tohum tohum olmaktan çıktı genleri ile oynanarak kimyasal birer ürüne dönüştü. Ilaç ve kimyasal kullanımı kansorejen riskini arttırdı” diye konuştu.

Datça Yerel Tohum Derneğinin bu gidişe dur demek için kuruluduğuna işarat eden Karacan; “Türkiye genelinde farkındalık yaratmak amacı ile dernek olarak bir ilke imza attık, bir festival gerçekleştirdik bununla beraber Datça Belediyesi ile birlikte 10 dönümlük alanda üretim yaparak marka değeri yarattık. Bu vesile ile Datça’dan para ile GDO’lu ve kimyasal ürünleri almayın bu kapitalin içinde yer almayın çağrısı yapıyoruz. Tohum özgür değilse tarım özgür değildir. Tarım özgür değilse, ülke özgür değildir” dedi.

Etkinlik Datça Yerel Tohum Derneğinin tohum takası ile devam etti. Vatandaşlara yerel tohum dağıtıldı.

Hasan Telli

Bu haber toplam 1122 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.