Kervan Yolda Düzülmemeli

Kervan Yolda Düzülmemeli
Muğla’da asansör kullanılan bütün bina sakinlerini ilgilendiren bir mevzuat değişikliği. Asansör kullanımı, bakımı, ruhsatı ve periyodik kontrolleri...

Muğla’da asansör kullanılan bütün bina sakinlerini ilgilendiren bir mevzuat değişikliği. Asansör kullanımı, bakımı, ruhsatı ve periyodik kontrolleri ile ilgili yeni düzenlemeler 24 Haziran 2015 / Resmi Gazetede yayınlandı ve yürürlüğe girdi.

İlk asansör ile ilgili yasal düzenleme 2002 yılında çıkarıldı. 24.06.2015 tarihinde ise bazı maddeleri revize edildi.

Bugün Muğla’da yaklaşık 10 bin adet asansör bulunuyor. Ancak son düzenleme ile asansör ruhsatını verme sorumluluğu, yükümlülüğü belediyelere verildiği için uygun koşulları taşımayan asansörler mühürlenip kullanıma kapatılmakta.

Ancak teknik anlamda yeterlilik belgesi olan asansör firması sayısı Muğla için sayıca çok az. Bilinen 3-5 asansör firması mevcut . Onlarda il genelindeki asansörlerin revize çalışmalarını, bunların yanı sıra aylık bakımlarını yapmada yetersiz. Çünkü çalışan bu firmalar teknik kadro olarak nicelik ve nitelik bakımından yetersiz. 24.06.2015’de çıkan asansör yönetmeliği 5.Bölümde belirtilen bina sorumlusunun (apartman / site yöneticisi) yükümlülükleri şöyle sıralanmıştır:

-Bina sorumlusu asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere ayda 1 kez bakımını, yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumludur.

-Bina sorumlusu engellilerin erişebilirliği için asansörün sürekli olarak çalıştırılmasını sağlar.

-Bina sorumlusu asansörle ilgili herhangi bir tehlikeli durumda asansörü monte eden veya onun yetkili servisine bildirir.

Yukarıda belirtilen bina sorumlusunun yükümlülükleri yerine getirilse bile asansör denetimi Makine Mühendisleri Odası tarafından eleman yetersizliği nedeniyle yapılamıyorsa ve asansör belediye tarafından mühürleniyorsa bina sakinlerinin mağduriyetinde sorumlu bulamayabiliyorsunuz.

Yerel yönetimlerin bu konuda bilgilendirme toplantıları düzenlemesi, yada hedef kitleye ulaşmak için medyayı kullanması gerekir.

Kervan Yolda Düzülmemeli.

Bu haber toplam 481 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.