Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, kira gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’de 7 milyona yakın kiracı bulunduğunu belirten Özelmacıklı, taşınmazların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirlerin “gayrimenkul sermaye iradı” olarak adlandırıldığını ve belirli koşullarda gelir vergisine tabi olduğunu ifade etti.

Özelmacıklı, “Kişinin 2024 yılı içinde tahsil ettiği toplam mesken kira geliri 33 bin TL’yi aşıyorsa beyanname vermek zorundadır. Bu istisna sadece tek mesken için geçerlidir. Eğer bir konuta birden fazla kişi ortaksa, her ortak istisnadan ayrı ayrı yararlanabilir. Vergi kesintisine tabi işyeri kira geliri elde edenler için ise beyanname verme sınırı 230 bin TL’dir. Bu sınırı aşanlar beyanname vermekle yükümlüdür” dedi.

Gerçek veya Götürü Gider Yöntemi Seçilebilir

Borsa İstanbul Güne Nasıl Başladı: İşte Borsada Son Durum Borsa İstanbul Güne Nasıl Başladı: İşte Borsada Son Durum

Kira gelirinin vergilendirilmesinde iki yöntem bulunduğunu aktaran Özelmacıklı, “Götürü gider yöntemi seçildiğinde, belge aranmaksızın istisna tutarı düşüldükten sonra kalan tutarın yüzde 15’i götürü gider olarak hasılattan indirilebilir. Gerçek gider yönteminde ise Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen giderler kira gelirinden düşülebilir. Ancak, giderlerin vergiden istisna edilen tutara isabet eden kısmı indirilemez. Ayrıca, gerçek gider yöntemini seçenlerin bu giderleri belgelendirmesi ve 5 yıl boyunca saklaması zorunludur. Eğer mükellef kirada oturuyorsa, 2024 yılı içinde ödediği kira tutarını gider olarak gösterebilir” diye konuştu.

Beyanname Vermeyenler Cezayla Karşılaşabilir

Kira gelirlerinin beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi durumunda, 33 bin TL’lik istisnadan yararlanılamayacağını belirten Özelmacıklı, “Ancak, vergi dairesinin tespitinden önce mükellefler kendiliğinden beyanname verirse, istisnadan faydalanabilirler. Aksi halde, vergi dairesi tarafından cezalı tarhiyat yapılır. Ayrıca, kira tahsilat ve ödemelerinde tevsik zorunluluğuna uymayanlara, işleme konu tutarın yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilir” ifadelerini kullandı.

Son Tarih: 2 Nisan 2025

2024 yılına ait kira gelir beyannamelerinin, 31 Mart ve 1 Nisan tarihlerinin resmi tatile denk gelmesi nedeniyle 2 Nisan 2025’e kadar verilebileceğini belirten Özelmacıklı, mükelleflerin işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde Hazır Beyan Sistemi üzerinden gerçekleştirebileceğini söyledi.

Beyannameler hazirbeyan.gib.gov.tr adresinden veya Dijital Vergi Dairesi üzerinden verilebilir. Hesaplanan gelir vergisinin birinci taksiti ve damga vergisi 2 Nisan 2025’e, ikinci taksiti ise 31 Temmuz 2025’e kadar ödenebilecek.

Muhabir: MERYEM ÖZEN