Kıratın Son Süvarisi

Kıratın Son Süvarisi
Sandıkla seçmenin buluşmasına kısa zaman kala Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal Muğla’yı ziyaret etti. Muğla’da temasları sırasında Büyükşehir...

Sandıkla seçmenin buluşmasına kısa zaman kala Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal Muğla’yı ziyaret etti. Muğla’da temasları sırasında Büyükşehir Gazeteciler Cemiyetini de ziyaret eden Uysal’la sohbet etme imkanı bulduk.

1950’li yıllardan bu yana Demokrat Parti, Adalet Parti, Doğru Yol Partisi ve devamında Demokrat Parti ile devam eden bir geleneğin “Kırat”ın Genel Başkanı Uysal soy ismi gibi uysal bir tavırla usta süvari olduğunu kanıtlar gibiydi.

***

Yazının başlığı da Gültekin Uysal’ın konulara hakimiyeti dolu sohbeti ve bilgi birikimi gibi. “Kırat’ın Süvarisi”.

Demokrat Parti Türk siyasi tarihimizde koskoca bir çınardır. Bugün Türkiye'de neyin altını kaldırsanız, millet yararına ne yapılmışsa altından Demokrat Parti'ye uzanan kökler çıkar. Ama şu kadarını söyleyeyim ki Türk milleti yeniden millet olmayı 1950-60 arasında DP'yle öğrenmiştir.

***

Nezaketi ve hoş sohbeti ile bizlere neden ülkenin bu durumda olduğunu kısaca özetledi. Uysal, “Tayyip Erdoğan karşısına çıkan rakiplere de aynı futbol oynar gibi şarj yapıyor. Bu şarjlar aslında ilk olarak bizlere yapılan operasyonla başladı. ANAP ve DYP’nin birleşmesi sırasında ben genel başkan yardımcısıydım yaşananların hepsine şahidim. Kurgu yapılmış ve koca çınar devrilmek üzereydi.”

***

Uysal’ın tespitleri ve anlattıkları bilmediğimiz birçok siyasi olayları da öğrenmemizi sağladı. Uysal sohbetin bir kısmında, “Birleşme döneminde Tayyip Erdoğan’ın kuruduğu oyunda rollerini üstlenenler şimdi hukuk mücadelesi veriyorlar” dedi. Burada kast ettiği iki siyasi Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu’dan başkası değildi.

Egeleiler için önemli bir koltuk’ta oturan insan Gültekin Uysal.  Genç bir genel başkan merhum Başvekil Menderes'in koltuğunda oturuyor. Halihazırdaki siyasi konjonktür DP'ye etkin bir siyaset yapma imkanı vermiyor. Gültekin Uysal hırsının ve dededen miras demokrat dayanıklılığın verdiği enerjiyle partisiyle barajı aşmanın hesaplarını yapıyor.

***

Aslında kim ne kadar biliyor bilmiyorum, Gültekin Uysal kelimenin gerçek anlamıyla bir entellektüel. Onun derinliği, birikimi ve enerjisi kamuoyuyla buluşabilse muhtemelen ortaya partisi lehine bir kamuoyu ilgisi de çıkabilecek. Ancak Türkiye'nin medya düzeninde parlamento dışı siyasetin sesini ve iddialarını kamuoyuyla buluşturmak gibi bir sorumluluk alışkanlığı yok.

O nedenle Gültekin Uysal yüz yüze iletişimle partisini ve kendi fikirlerini anlatmaya çalışıyor.

***

"Siyasetin uğraştığı sorunları sonuçları üzerinden değil de derinlerde yatan nedenleri üzerinden ele almalıyız" diyor Gültekin Uysal ve doğru söylüyor. Türkiye'deki göç ve nüfus hareketlerinin birçok soruna kaynaklık ettiği öngörüsü var bu tespitlerde. Verdiği istatistik inanılmaz: 1982'yle 2008 arasında 23 milyon kişi göç etmiş.

Bir Muğla ziyaretinde DP'nin genç lideri “Kırat’ın Son Süvarisi” Gültekin Uysal'ın gerçekten çok lezzetli, fikir dolu sohbetini dinledik.

***

Meclis dışında kalan ancak Anadolu da hala varlığını sürdüren birçok parti var. Bu partilerin önem sırasında üst sıralarda yer alan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’a ayrılmak üzereyken gazeteci Hüseyin Atılgan söz alarak DP İl Başkanı Zekai Alper hakkında şu sözleri kullandı. “Muğla İl Başkanınız Zekai Alper görevi devraldıktan bu güne kadar gösterdiği performans ve dik duruşu ile tüm meslektaşlarımızın takdirini topluyor. Bütün İllerde bir Zekai bulursanız işiniz kolay olacak.”   

Bu haber toplam 445 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.