Kökten Gitti, Öztürk Geldi

Kökten Gitti, Öztürk Geldi
13 yıl sonra AK Parti tek başına iktidarı kaybetti.  Haziran seçimlerinde hükümet çıkmayınca Cumhurbaşkanının kararı ve anayasa gereği tekrar sandık...

13 yıl sonra AK Parti tek başına iktidarı kaybetti.  Haziran seçimlerinde hükümet çıkmayınca Cumhurbaşkanının kararı ve anayasa gereği tekrar sandık başına gittik. Kasım seçimlerinde anketler, beklentiler yine haziran seçimlerine yakın bir tablo çıkacağı yönündeydi. Kasım’da seçim başkadır dedirten bir seçim sonrası AK Parti zaferini ilan etti. Henüz kesin olmamasına karşın seçmenlerin oylarının yüzde 50’sini alan AK Parti tek başına iktidar olacak çoğunluğu yakaladı.

Kim kazandı, kim kaybetti? Bence demokrasi kazandı. İşte şimdi demokratik bir ülkede olması gerekenler olacak. AK Parti’nin yıllar önce bir seçim şarkısında da söylendiği gibi, “Aynı yoldan geçmişiz biz, Aynı sudan içmişiz biz, Yazımız bir kışımız bir Aynı dağın yeliyiz biz, Şarkılar bir türküler bir, Hep beraber söyleriz biz, Halaylar bir horonlar bir, Aynı sazın teliyiz biz” bakalım bu şarkı sözlerinde olduğu gibi olabilecek mi?

***

Tabi bunu diyebilmek için demokrasiden ne anladığınız önemli! Demokrasiyi uzun uzun tarif edebilirsiniz. Ancak tek kelime ile “uzlaşma” olarak tanımlayabiliriz. Sanırım en doğru tanımlamada bu; Uzlaşma… Demokrasinin anlamını görmeyen okuyamayan MHP lideri Devlet Bahçeli seçimin en büyük kaybedeni oldu.

***

Muğla’da ilk günden bu yana söylediklerimiz oldu. Değişen bir şey olmadı dağılım yine ardışık olarak 3,2,1 oldu. Seçim öncesi yazdığım köşe yazılarında da beş milletvekili belli altıncısı kim olacak diye soruyor en şanslısının ise oylarını korursa Nihat Öztürk olacağını söylemiştim. Nihat Öztürk ve AK Parti seçmeni oylarını arttırarak ezber bozdu.

***

Seçimde 54 milyon 49 bin 940 seçmen, cezaevlerinde kurulan 358 sandıkla birlikte toplam 175 bin 6 sandıkta oy kullandı.  Seçimde 16 siyasi parti yarıştı. AK Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi 85, Hak ve Özgürlükler Partisi 78, Doğru Yol Partisi 67 ve Liberal Demokrat Parti 61 seçim çevresinde seçime katıldı. Seçimde, Türkiye genelinde 21 bağımsız milletvekili adayı yarıştı.

Resmi olmayan sonuçlara göre sandıkların yüzde 97.11 'i açıldı. Bu oranla oyların yüzde 19.4'nü alan AK Parti 316, yüzde 25.4 alan CHP 134, yüzde 12.0 oy alan MHP 41, yüzde 10.05 oy alan HDP 59 milletvekili çıkardı.

***

1 kasım seçimlerinde Muğla’da kesin olmayan sonuçlar şöyle oluştu.

CHP Yüzde 48,22oy oranı ile 278 bin 125 oyla üç milletvekili çıkarırken, AK Parti yüzde 30,01 oranla 172 bin 740 oyla iki milletvekili çıkardı. Altıncı milletvekilini MHP yüzde  14,9 oranla  85 bin 950 oyla bir milletvekili çıkardı. Meclise giren diğer bir parti olan HDP ise yüzde 3,97 oranla 22bin 874 oy aldı.

Muğla’yı Türkiye Büyük Meclisinde Adalet ve Kalkınma Partisi adına Hasan Özyer ve Nihat Öztürk,

Cumhuriyet Halk Partisi adına Akın Üstündağ, Ömer Süha Aldan,  Nurettin Demir temsil ederken Milliyetçi Hareket Partisi adına da Mehmet Erdoğan temsil edecek.

7 haziran seçimlerine göre Muğla’da değişen sadece Kökten gitti, Öztürk geldi.

Bu haber toplam 590 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.