Kongrenin Ardından!

Kongrenin Ardından!
Geçtiğimiz cumartesi günü AK Parti 5. Olağan Kongresi yapıldı. Ülke genelinden yoğun katılımla gerçekleşen kongreyi Canlı yayınlardan takip eden yazarların...

Geçtiğimiz cumartesi günü AK Parti 5. Olağan Kongresi yapıldı. Ülke genelinden yoğun katılımla gerçekleşen kongreyi Canlı yayınlardan takip eden yazarların göremediklerini sizlerle paylaşabilmek için Cuma akşamından Ankara yollarına düştüm.

***

Kongrenin ilginç yanlarına bakalım önce.  Ülke genelinde teşkilatlardan bin 470 otobüsle ve kendi imkanlarıyla Arena’ya gelen AK Partililer salona sığmadı. Salon önünde Kurulan üç farlı ekrandan kongreyi takip etme imkanı sunuldu.  Başbakan Davutoğlu’nun salona girmeden önce dışarıda bulunan partililere hitap edebilmesi için ayrı bir sahne hazırlandı. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu Arena Spor Salonuna gelişinde önce salon dışında bulunan partililere yaklaşık 30 dakika hitap etti. Burada yaptığı konuşmasında milli birlik ve istikrar mesajı verdi.

***

Arena Spor Salonu 12 bin kişilik hazırlanmıştı salon içinde her şey en ince ayrıntısına kadar hesaplanmış ve yerler ayrılmıştı. Davutoğlu’nun salona girişi ile tribünlerde bulunan partililerin heyecanları ve sevinç gösterileri zirve yaptı. Kürsüde yaklaşık 2 saat kalan Başbakan Ahmet Davutoğlu verdiği mesajlarla AK Parti’nin fabrika ayarlarına geri döneceğinin sinyalini verdi.

***

Oy Kullanmaya geçildiğinde ise salon dışında aday adayları pazara çıktı. Arena Spor Salonunun hemen yanında bulunan Gençlik Parkı adeta aday tanıtım ofisleri gibiydi. Ülke genelinden aday adayı olan 3bin 600 aday adayı kendilerini teşkilata tanıtabilmek için kıyasıya bir yarış içindeydi. Genel Merkez yöneticileri ve Partinin ileri gelenleriyle fotoğraf çektirip sosyal medya üzerinden seçmenleriyle paylaşan aday adayları sık sık yaptıkları yer bildirimleriyle de dikkat çekti.

***

Muğla Milletvekilleri Hasan Özyer ve Hasan Kökten’in resmi danışmanları iki Mustafa adeta Muğla’dan gelen teşkilat mensupları ve partilileri tek noktada toplamak için büyük mesai harcadı. Milletvekilleri Özyer ve Kökten  Muğla teşkilatlarıyla yakından ilgilenirken kongreye gelen aday adaylarını da yanlarına alarak güç gösterisi yaptı.

***

Gençlik Parkında Milletvekilleri Özyer ve Kökten teşkilatla sohbet ederken ilginç bir ayrıntıyı Aydın Milletvekili Mehmet Sadık Atay benimle paylaştı.  Atay; “Bizler Aydın, Muğla ve Burdur milletvekilleri olarak ortak hareketle Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’ndan Muğla Milletvekillimiz Hasan Özyer’in Turizm Bakanı olması üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız dedik.”   Yıllardır hiç Muğla lobisi olmadı diye üzülürken böyle bir hamlenin yapıldığını öğrenmek bir Muğlalı olarak beni sevindirdi.

***

Gençlik Parkında neredeyse her çay bahçesinde farlık aday adayları kendilerini tanıtmak için insan üstü performans gösteriyordu. Aday adaylarını ikinci durağı işe Beştepe idi.  Cumhurbaşkanlığı Külliyesini gezmek ve orada fotoğraf çektirebilmek için birbirleriyle yarıştı. Sosyal medyada paylaşımlar rekor kırdı.

***

Kongrede neler oldu peki?

AK Parti kongresinde Başbakan Ahmet Davutoğlu geçerli 1353 oyun tamamını aldı. MKYK seçiminde en düşük oy teşkilat başkanı Süleyman Soylu’ya geldi. Soylu, 1295 geçerli oyun 1231’ini alabildi. Listedeki en yüksek oylar ise 1292’yle eski Kahramanmaraş İl Başkanı Metin Doğan ile Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün’ün oldu. Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden, kongre öncesinde Davutoğlu’nun karşısına aday olarak çıkmaya hazırlanarak kulisleri dalgalandıran eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a 1259 oy çıktı. Erdoğan’ın damadı, İstanbul Milletvekili Berat Albayrak da 1257 oy aldı. Yine Erdoğan’a en yakın isimlerden eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 1274, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala 1267, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan 1261, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli 1261, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik 1265, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop 1264, Bülent Gedikli 1255, Burhan Kuzu 1275, Aziz Babuşçu 1269, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de 1285 oy aldı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş 1282, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de 1281 oyla listenin yüksek oy alan isimleri arasında yer alırken, listenin Diyarbakırlı isimleri eski Tarım Bakanı Mehdi Eker 1270, eski milletvekili Galip Ensarioğlu da 1288 oy ile yine yüksek oy alan isimlerden oldu. Eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı, yeni milletvekili Mehmet Özhaseki 1291, eski Maliye Müsteşarı, yeni milletvekili Naci Ağbal da 1289 oy aldı.

***

Şimdi gözler 18 Eylül tarihinde açıklanacak milletvekilleri aday listelerinde. Beklenen listelerde “Fabrika Ayarlarının” etkili olması.

Bu haber toplam 463 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.