Kos diye Datça’ya bıraktılar

Kos diye Datça’ya bıraktılar
Muğla’nın Datça ilçesinde insan tacirleri 18 mülteciyi Yunanistan’ın Kos Adası diye Datça’nın Emecik Köyüne bıraktı. Öte yandan Muğla'nın Dalaman...

Muğla’nın Datça ilçesinde insan tacirleri 18 mülteciyi Yunanistan’ın Kos Adası diye Datça’nın Emecik Köyüne bıraktı. Öte yandan Muğla'nın Dalaman ilçesinde kaçak göçmenleri taşıyan sürat motoru, sahil güvenlikten kaçmaya çalışırken kayalıklara çarptı. 13 mülteci boğulmaktan son anda sahil güvenlik ekipleri kurtardı.

Bin124 kilometreile Türkiye’nin en uzun sahil şeridine sahip olan Muğla insan kaçakçılarının en çok tercih ettiği sahillerin başında geliyor. İnsan kaçakçıları İstanbul’dan iki kamyonet ile 5'i Filistin, 2'si Burma ve 11'i de Afganistan uyruklu 18 kaçak göçmeni Yananistan’ın Kos Adası diye Datça’nın Emecik Köyü yakınlarında Cavır Deresi yakınlarına bıraktı. Jandarma ekipleri iki kamyoneti takibe aldı. İki kamyonet jandarma tarafından durduruldu. Operasyonda bir organizatör yakalanırken iki organizatör karanlıktan istifade ederek kaçtı. Kamyonetlerde yapılan aramamalarda çok sayıda can yeleği, plastik kürekler, çeşitli gıda ve giysiler ele geçirildi. Yakalanan organizatör ve kaçaklar Datça İlçe Jandarma Komutanlığına getirilerek sorguya alındı. Olayla ilgili soruşturma ve kaçan iki organizatörün aranmasına devam ediliyor.

Öte yandan Muğla’nın Dalaman ilçesinden Yananistan’ın Rodos adasına 16 mülteciyi kaçırmak isteyen sürat motorunu sahil güvenlik botu fark etti.  Sahil güvenlik botu içerisinde mültecilerin bulunduğu sürat motorunu  gece saat 02.00’da Dalaman Kapıdağı Yarımadası Kurtoğlu mevkiinde durdurmak istedi. Sürat motoru durmayınca Sahil Güvenlik Botundan uyarı ateşi açıldı. Buna rağmen sürat motoru kaçmayı sürdürdü. Sürat motoru, Rodos istikametine giderken Sahil Güvenlik Botu uyarı ateşini sürdürdü. Kaçakları taşıyan bot, Kurtoğlu mevkiinde botun içindekilerin hayatını hiçe sayarak tehlikeli bir şekilde kayalıklara çarparak kıyıya oturdu. Kaçak göçmenlerden biri yüzünden bazıları çeşitli yerlerinden yaralandı. Biri hamile üç kadın ile üç çocuk ve 7 erkek kaçamadan yakalandı. İsmi öğrenilemeyen kaptan ve bazı göçmenlerin kaçtığı belirtilirken, Jandarma karadan kaçan kişileri aramaya başladı. Yapılan arama çalışmaları sonrasında saat 13.00 da kaçan kaptan ve diğer göçenlerde yakalanarak Dalaman Jandarma Komutanlığına getirildi. Kaçak yollarla yurt dışına kaçmaya çalışan 16 kişiden 9 erkek,4 kadın ve 3 de kız çocuğundan 14 Suriye'li, 2 si Filistin'li oldukları öğrenilirdi. Göçmenleri yasadışı yollarla yurt dışına kaçmalarına yardım eden dört Cuma Y.(59), Ömer Ç.(22), Arif E. (32) ve Hüseyin A. 33) sorgularının ardından serbest bırakıldı. 16 kaçak göçmen sınır dışı edilmek üzere Muğla Yabancılar Şube Müdürlüğüne gönderildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Bu haber toplam 598 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.