Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Dalaman Sivil Havacılık Yüksekokulu ve Dalaman Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen Dalaman İstihdam Fuarı, 5 Mart Çarşamba günü gerçekleştirildi. Fuarda, KOSGEB Muğla Müdürlüğü yetkilileri genç girişimci adayı öğrencilerle bir araya geldi.

Ali Yerlikaya’nın Talimatı Sonrası Muğla’daki Hayvan Bakım Evine İnceleme Ali Yerlikaya’nın Talimatı Sonrası Muğla’daki Hayvan Bakım Evine İnceleme

G T R E R T E R T

Programda, öğrencilere mezuniyet sonrası iş aramak yerine kendi şlerini kurmaları önerildi. Dalaman MYO Konferans Salonu'nda yoğun ilgi gören etkinliğin ilk adımında, saat 11.00'de KOSGEB Muğla Müdürlüğü'nden Haldun Öztürk, KOSGEB girişimcilik eğitimleri ve destekleri hakkında bir seminer verdi. Seminerde, girişimcilik eğitimlerinin içeriği ve öğrencilerin bu eğitimler sonucunda edineceği KOSGEB Girişimcilik Belgesi'nin sunduğu avantajlar ve fırsatlar detaylı şekilde anlatıldı.

Seminerin ardından, MSKÜ Dalaman Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen fuar alanında kurulan stantlarda öğrencilerle birebir görüşmeler yapılarak girişimcilikle ilgili soruları yanıtlandı. Ayrıca, üç ayda bir çağrıya çıkılan ve 2 milyon TL tutarındaki İş Geliştirme Desteği başvurularının 31 Mart tarihine kadar devam ettiği bilgisi paylaşıldı.

G H N T G H N G F-1

Programda gençlere hitap eden MSKÜ Dalaman Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Aytekin Fırat, girişimciliğin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

"Hem ülkemizin hem de üniversitemizin girişimcilik ekosisteminin daha iyi seviyelere ulaşmasını hedefliyoruz. Bu yönde düzenlenen programlarla öğrencilerimizi iş kurmaya yönlendirmeye çalışıyoruz. Unutulmamalı ki bu hayattaki en başarılı insanlar, girişimci bir ruha sahip ve risk almaktan korkmayan insanlardır."

Etkinlik kapsamında KOSGEB Muğla Müdürü Bayram Ali Kukuş’un, girişimciliğin ekonomik kalkınmadaki önemine dikkat çeken şu mesajı yer verildi:

"Girişimcilik, sadece bir iş kurmak değil; bir vizyon ortaya koymak, cesaretle adım atmak ve değer üretmektir. Ülkemizin güçlü bir ekonomiye sahip olmasının yolu, girişimciliği desteklemekten ve gençleri bu alana yönlendirmekten geçiyor."

Girişimciliğin, iktisadi yaşamaya alışmak, ekonomik fırsatları değerlendirmek ve geniş bir vizyona sahip olmakla doğrudan ilgili olduğunun altı çizildi. Bir ülkenin ekonomik büyümesinde girişimciliğin büyük bir rol oynadığı, gelişmiş ekonomilere sahip ülkelerin yalnızca yer altı kaynaklarıyla değil, güçlü girişimcileriyle öne çıktığı belirtildi. Girişimcilerin, farklı iş kollarında mal ve hizmet üreterek ekonomiye büyük katkılar sağladığı ifade edilirken, KOSGEB’in Türkiye’nin 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda nitelikli ve donanımlı bireyler yetiştirmek amacıyla girişimciliğe büyük önem verdiği vurgulandı.

KOSGEB’den Girişimcilere 2 Milyon TL’ye Kadar Destek!

KOSGEB Girişimci Destek Programı kapsamında 2 milyon TL’ye kadar İş Geliştirme Desteği sağlanıyor. 2025 yılı 1. Çağrı Başvuruları, 01-31 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bu destek programı kapsamında girişimcilere şu alanlarda destek sağlanıyor:

 Makine, Teçhizat ve Kalıp Giderleri Desteği

 Yazılım Desteği

 Personel İstihdam Desteği

Hizmet Alımı Desteği (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri)

İş Geliştirme Desteğinden Kimler Yararlanabilir?

Bu destekten, NACE kodu sınıflamasına göre aşağıdaki sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler başvurabilir:

 C - İmalat

 61 - Telekomünikasyon

 62 - Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve İlgili Faaliyetler

 63 - Bilgi Hizmet Faaliyetleri

 72 - Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri

Muhabir: MERYEM ÖZEN