Küçük tüketicinin büyük zaferi

Küçük tüketicinin büyük zaferi
Muğla’nın Ortaca ilçesinde yaşayan 9 yaşındaki Elif Deniz Akyol, bir meşrubat firmasının 2 kapak getirene bir bardak hediye kampanyasından faydalanmak için markete başvurdu. Ancak hediyesini alamayınca babasıyla birlikte Ticaret...

Muğla’nın Ortaca ilçesinde yaşayan 9 yaşındaki Elif Deniz Akyol, bir meşrubat firmasının 2 kapak getirene bir bardak hediye kampanyasından faydalanmak için markete başvurdu. Ancak hediyesini alamayınca babasıyla birlikte Ticaret Bakanlığı’na şikayette bulundu. Şikayeti değerlendiren Bakanlık, meşrubat firmasına 241 bin 413 lira idari para cezası kesti.

Bir süre önce dünya markası bir meşrubat firmasının televizyondaki promosyon reklamını izleyerek kampanyaya katılan Elif Deniz Akyol, ailesinin de yardım ve destekleriyle hem ilgili firmanın müşteri hizmetlerine hem de e-devlet üzerinden Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne meşrubat firması hakkında babası aracılığıyla şikayette bulundu.

Akyol, televizyonda reklamları izledikten sonra 6 adet kapak biriktirerek üç adet pembe bardak almak için babasıyla birlikte bakkal, market ve diğer satış noktalarına gitti. Bardakları alamayınca bunu birkaç defa daha tekrarladı. Hayali olan üç pembe bardağa ulaşmak için uğraştı ama amacına ulaşamadığı için her defasında üzülerek babasıyla birlikte eve döndü

Akyol, eğitim gördüğü okuldaki bir derste öğretmeninin tüketicinin korunması yönündeki verdiği bilgileri evde ailesiyle paylaştı. Baba Süha Akyol önce şikâyetini meşrubat firmasına iletti. Daha sonra 27 Aralık 2017’de e-devlet üzerinden Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne şikayette bulundu. Yaklaşık bir ay sonra meşrubat firması tarafından aileye 6 adet bardak gönderildi.

Ailenin başvurusunu değerlendiren Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ise 17 Aralık 2018’de aileye bir cevap yazısı gönderdi. 2 sayfalık cevap yazısında, ortalama bir tüketicinin hangi satış noktalarının kampanyaya dahil olduğu hususunda bilgi sahibi olamadığı, bu bağlamda tüketicilerin eksik bilgilendirme yoluyla yanıltıldığı, ayrıca bu durumun tüketici güveni ile tüketicilerin tecrübe ve bilgi eksikliklerinin istismarı anlamına geldiği ifade edildi. Yazıda, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması hakkındaki kanuna göre meşrubat firmasına 241 bin lira 413 lira idari para cezası verildiği, söz konusu kampanya ile ilgili meşrubat şirketinin reklamının da durdurulduğu belirtildi.

Baba Süha Akyol, yaptığı açıklamada; “Kızım biz tüketici değil miyiz diye sordu. Bende evet, ailecek hepimiz birer tüketiciyiz cevabını verdim.

Oda, peki neden yetkili yerlere başvurmuyoruz. Benim gibi birçok insan kapak biriktirip bardak alamıyor. Bunun bir çözümü yok mu diye sordu. Bende çözümü var, gerekli yerlere internetten başvurabiliriz cevabını verdim. İlk önce ilgili firmanın internetteki Müşteri Hizmetleri’nde şikayet oluşturduk. Şikayet metninin sonuna aynı şikayetin Reklam Rekabet Kurumu’na da gönderileceğini belirttik.

Yaklaşık bir ay sonra meşrubat firması telefonla aradı ve sonrasında içinde 6 adet bardak bulunan bir paket gönderdi.” dedi.

Bu haber toplam 1642 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.