MAHKEME ANTİK KENTTE MADENCİLİK FAALİYETİNİ ENGELLEDİ

MAHKEME ANTİK KENTTE MADENCİLİK FAALİYETİNİ ENGELLEDİ
Muğla 1.İdare Mahkemesi, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Yatağan’ın Turgut Mahallesi Lagina 3.Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda kömür madenciliği faaliyetleri yapılması kararını durdurması üzerine Yatağan Yeşil Yaşam Derneği'nce açılan davada, bu kez 09 Eylül 2022 tarihli kararıyla söz konusu idari işlemi, yasaya aykırılığı nedeniyle iptal etti.

BERİTAN YÜCEL

Muğla’nın Yatağan İlçesi Turgut Mahallesinde Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun, Lagina Antik Kenti’ndeki 1. Derece Arkeolojik Sit Alanlarının 3. Dereceye çıkartılarak kömür aranmasına izin verilmesi kararına Yatağan Yeşil Yaşam Derneği'nce açılan davada, mahkeme söz konusu idari işlemi, yasaya aykırılığı nedeniyle iptal etti.

“HUKUKA AYKIRI TUHAF BİR İDARİ İŞLEMDİ”

Kararın ardından yazılı açıklama yayımlayan Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Hukuk Danışmanı Mehmet Çilsal şu ifadeleri kullandı:

“Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 08.03.2013 tarih, 1459 sayılı Kararı, Yatağan Turgut Belediyesi sınırları içerisindeki kömür rezervlerinin varlığı nedeniyle tesis edilmiş bir işlemdi. Bu karara dayanarak TKİ-GELİ’nin kömür madenciliği İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı sınırları 163 hektar genişletilmişti. 1459 sayılı bu Karar, ‘Turgut Lagina 3.Derece Arkeolojik Sit Alanı’ sınırları içinde hem arkeolojik sondaj, kazı ve taşıma vb faaliyetleri yapılabilmesi hem fiilen kömür madenciliği dekapaj, hafriyat vb. faaliyetleri yapılabilmesini sağlayan hukuka aykırı tuhaf bir idari işlemdi.

“GEÇERSİZ OLUP UYGULANAMAZ HALE GELMİŞTİR”

Bu eşi benzeri görülmemiş ucube haliyle ihdasından sonraki süreçte 25.01.2019 tarih ve 7651 nolu Karar, 28.11.2019 tarih ve 8928 nolu Karar, MKVKBK Müdürlüğü ile Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş arasında yapılan 22.12.2016 tarihli PROTOKOL gibi pek çok başka idari işleme dayanak olmuştu. Bilindiği gibi bir idari işlemin yargı tarafından iptal edilmesiyle birlikte o işleme dayanılarak ihdas edilmiş diğer zincirleme-bağlı işlemler de kendiliğinden hükümsüz hale gelir. Dolayısıyla MKVKBK’nun 08.03.2013 tarih, 1459 sayılı Kararı’na, yani temel işleme dayanarak Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş ile MKVKBK Müdürlüğü arasında imzalanan 22.12.2016 tarihli PROTOKOL artık geçersiz olup uygulanamaz hale gelmiştir.

“BU KARAR HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ İSPAT ETMEKTE”

MKVKBK’nun 08.03.2013 tarih, 1459 sayılı Kararı’nı iptal eden Muğla 1.İdare Mahkemesi, bu kararıyla hukukun üstünlüğünü ispat etmekle kalmayıp ülkemizin değerli arkelogları, tarihçileri ve miras niteliğindeki kültür varlıklarının kıymetini bilen tüm yurttaşların yüreğine su serpmiştir.”

Bu haber toplam 1889 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.