Muğla’nın Marmaris İlçesinin Turgut Mahallesindeki "Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve "1'inci Derece Doğal Sit" alanı olan bölgeye "Tekne Çekek Alanı ve Lift İskelesi" yapılması için "ÇED gerekli değil" kararı verilmişti. Proje ile ilgili yeni gelişme yaşandı. Muğla 2. İdare Mahkemesi bölgenin korunması gerektiğini belirterek projeye onay vermedi.
Marmaris’in eşsiz doğal güzelliklerinden biri olan Turgut Mahallesinde yapılması planlanan çekek yeri projesine karşı STK’ların verdiği hukuki mücadele zaferle sonuçlandı. ÇED Gerekli Değildir Kararını hukuka uygun bulmayan mahkeme, bölgenin korunması gerektiğini belirterek projeye onay vermedi.
Muğla’nın Marmaris ilçesi Turgut Mahallesinde, Mavimaris Eğitim Denizcilik şirketi tarafından planlanan “Tekne Çekek Alanı ve Lift İskelesi” projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti.
Projeye yönelik ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için Muğla 2. İdare Mahkemesi’ne açılan davanın bilirkişi keşfi 2 Ekim 2024’te gerçekleşmişti.
YARGI PROJEYE DUR DEDİ
Mahkeme aldığı kararda, projenin iptali ile ilgili gerekçeleri söyle sıraladı:
Çevresel Etkilerin Yetersiz Değerlendirilmesi: Mahkeme, proje tanıtım dosyasında deniz ekosistemi, kıyı yapısı ve tatlı su kaynakları üzerindeki olası etkilerin yeterince değerlendirilmediğini tespit etti. Özellikle deniz çayırları, bentik canlılar ve kıyı ekosistemleri üzerindeki tehditler göz ardı edilmişti.
Bilimsel ve Teknik Eksiklikler: Proje tanıtım dosyasında biyoloji, hidrobiyoloji, arkeoloji, su ürünleri mühendisliği ve çevre mühendisliği açısından ciddi eksiklikler olduğu belirlendi. Raporun bilimsel doğruluktan uzak olduğu ve güncel bilimsel verilerle desteklenmediği vurgulandı.
Denizel Kirlilik ve Ekosistem Üzerindeki Riskler: Projede yer alan deniz dibine kazık çakılması, teknelerin bakım ve onarımı sırasında zehirli boya kullanımı, denizel atıkların yönetimi gibi unsurların çevresel riskleri yeterince değerlendirilmemişti. Bu faaliyetlerin deniz yaşamına ciddi zararlar vereceği tespit edildi.
Arkeolojik Değerlerin Korunmaması: Proje alanında tarihi bir kilise kalıntısının bulunduğu, ancak bu kültürel mirasın korunması ve değerlendirilmesi için gerekli bilimsel araştırmaların yapılmadığı belirlendi.
BAKANLIK ÇED GEREKLİ DEĞİL KARARI VERMİŞTİ
Muğla’nın Marmaris ilçesi Turgut Mahallesi Limanbaşı Mevkii’ndeki 1899 parsele, yapılmak istenen "Tekne Çekek Alanı ve Lift İskelesi" projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil” kararı vermişti.
Bakanlığa başvuru yapan firmanın, Yat çekme yeri olarak kullanılacak alana deniz araçlarının çekilmesi amacıyla kurulacak alanda beton kazıklar üzerine iskele ve çekek alanı inşa edeceği bildirilmişti.
"Tekne Çekek Alanı ve Lift İskelesi" alanı olarak kullanılacak 1899 parsel toplam 4 bin 691 metrekareyken, kıyı kenar çizgisinin deniz tarafı ise yaklaşık bin 553 metrekarelik alanı kapsıyordu. Yat çekek alanı ise 2 bin 629 metrekareyken, kara alanı da 509 metrekareden oluşuyor.
DOĞAL SİT VE KORUMA ALANI
Bakanlığa sunulan ÇED dosyasında projede, iskele ve çekek alanı yapılmak istenen bölgenin kara tarafındaki parsellerin tarla vasfında olduğu, deniz kısmının ise 3621 sayılı Kıyı Kanunu gereğince yapı yasağı getirilen alanlar içerisinde yer aldığı bildirilmişti.
YAŞAM HAKKINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Marmaris Kent Politikaları Derneği ile MUÇEP Marmaris Meclisinden yapılan açıklamada ise alınan kararla ilgili şu ifadelere yer verildi:
“Bu karar ne anlama geliyor? Bu karar, Marmaris’in doğal ve tarihi değerlerini koruma yönünde önemli bir adım anlamına geliyor. Doğal sit alanlarının korunması, deniz ekosistemine zarar verebilecek projelerin önlenmesi ve bilimsel verilerle desteklenmeyen çevresel raporların kabul edilmemesi açısından emsal teşkil edecek bir karardır. Mahkeme kararı sonrasında asıl sorgulanması gerekenin böylesi önemli, koruma altında olan doğa ve kültür alanlarına, bu alanları korumakla yükümlü Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Muğla İl Müdürlüğünün fütursuzca ÇED Gerekli Değildir kararlarını verebilmesidir. Teşekkürler. Bu mücadelede destek veren tüm gönüllülere, doğa savunucularına ve hukuki süreci yürüten avukatımıza teşekkür ediyoruz. Yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz”