Muğla’nın Menteşe İlçesi, Orhaniye Mahallesi, Kireçsanayi Mevkii Küme Evlerde bulunan Muğla Merkez Atıksu Arıtma Tesisi’nde “Muğla İli Atıksu Arıtma Tesisi Arıtma Çamurlarının Sıfır Atık Yaklaşımı ile Geri Kazanılması’’ projesi yapılması planlanıyor. MUSKİ’nin Projesine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca ÇED olumlu kararı verildi.

Muski 2

Proje ile Çamurlar Değerlendirilecek

Merkez Atıksu Arıtma Tesisi’nde “Muğla İli Atıksu Arıtma Tesisi Arıtma Çamurlarının Sıfır Atık Yaklaşımı ile Geri Kazanılması’’ projesi planlanıyor. Planlanan proje MUSKİ’ye ait Merkez Atıksu Arıtma Tesisi’nde gerçekleştirilecek ve arıtma çamurlarının değerlendirilmesi için mevcut tesiste bulunmayan üniteler ilave edilecek.  Projenin, sadece arıtma çamurlarının geri kazanımı projesi olduğu öğrenildi.

Muski 1

Biyogaz Üreterek, Enerji Elde Edilecek

Planlanan proje ile MUSKİ’ye ait atıksu arıtma tesislerinden kaynaklanan arıtma çamurlarının, Muğla Merkez AAT’de bulunan anaerobik çürütme ünitesinde biyogaz üretmek suretiyle enerji elde edilmesi, atık ısı ile çamurun %90 katı madde oranında kurutulması ve toprakta iyileştirici olarak kullanılması, anaerobik çürütücü üst suyunun sıvı gübre/struvit olarak değerlendirilmesi amaçlanıyor.

Sürdürülebilir bir çamur yönetim sisteminin geliştirilmesi ile bölgesel olarak çevresel fayda ve prestij, Çamur bertaraf maliyetlerinde azalma ile bölgede bulunan MUSKİ'nin giderlerinin azaltılması da projenin hedefleri arasında.

Muski̇ 4

Projenin Amacı

Proje, enerji üretiminin optimum seviyeye getirilmesiyle bölge ekonomisine katkı sağlamayı ve endüstriyel gübre ihtiyacını azaltmayı hedefliyor. Strüvit üretimi sayesinde park ve bahçelerde gübre maliyetleri düşerken, elde edilen gübre öncelikle belediyenin ihtiyacını karşılayacak ve sosyal sorumluluk kapsamında çiftçilerle paylaşılacak.

Kesinleşmiş Hapis Cezası Bulunan Şahıs Bodrum'da Yakalandı Kesinleşmiş Hapis Cezası Bulunan Şahıs Bodrum'da Yakalandı

Ayrıca, çamur bertarafına çevreci bir çözüm sunularak çamurun geri kazanımıyla enerji elde edilmesi sağlanacak. Üretilen enerji, atıksu arıtma tesislerinde kullanılan makine ve ekipmanların elektrik ihtiyacını karşılarken, ortaya çıkan ısı enerjisi de çamur kurutma sürecinde değerlendirilecek ve gübre olarak tarımda kullanılacak.

Bu süreç, sıfır atık yaklaşımıyla atıktan tarıma uzanan sürdürülebilir bir model sunarken, çamur bertarafı için yapılan nakliye ve yakma işlemlerinden kaynaklanan CO₂ emisyonlarının azalmasıyla hava kalitesine de olumlu katkı sağlayacaktır. Gelecekte artan nüfusa bağlı olarak ortaya çıkabilecek çamur probleminin önceden çözülerek sistematik bir yapıya kavuşturulması da projenin uzun vadeli hedefleri arasındadır.

Muhabir: BERİL BAŞ