Geleneksel yöntemle zeytinyağı üretiyorlar
Zeytin ve zeytinyağı diyarı Milas’ta, 200 yıldır geleneksel yöntemlerle sıkım yapan bir zeytinyağı fabrikası, memecik zeytinini taş baskıda ezerek hamurunu keçe içerisine doldurarak sıkım yapıyor.
Türkiye’deki zeytin varlığının yüzde 14’üne sahip olan Muğla’da, Milas’ın büyük önemi var. Yaklaşık 10 milyonluk zeytin ağacı sayısıyla dikkat çeken ilçede, ağırlıklı olarak modern yöntemlerle sıkım yapılırken halen geleneksel yöntemleri devam ettiren üreticiler de var. Yöreye has memecik türü zeytinleri, taş baskı yöntemiyle ezen ve elde ettikleri zeytinyağına eşsiz bir aroma katan üreticiler, müşterilerden büyük rağbet görüyor.
Milas’a bağlı Kemikler Mahallesi’nde 200 yıllık bir zeytinyağı fabrikasının sahibi ve ustabaşı olan Mehmet Ali Kocamanlar, taş baskı yöntemini anlattı.
Yeni sistem zeytinyağı fabrikalarına göre farklı bir lezzet yakaladıklarını ve bu nedenle geleneksel taş baskı yöntemiyle sıkım yapmaya devam ettiklerini anlatan Kocamanlar, ürettikleri zeytinyağının çok özel bir aroması olduğunu belirtiyor.
“Sulu baskı sistemde zeytin kendi ekseni etrafında dönen taşlar tarafından ezilerek hamurlaştırılıyor. Hamur haline gelen zeytinin doldurulduğu özel torbalar, hidrolik preslere yerleştiriliyor. Presler yavaş yavaş kapanarak torbalardaki hamurları sıkıyor. Bu sıkıştırma esnasında torbalardan sızan yağ ve diğer ürünler, alttaki haznede biriktirildikten sonra başka bir kaba aktarılıyor. Yağ, damıtılarak, zeytin öz suyu ve posasından ayrılıyor. Elde edilen bu taş baskı ürünü zeytinyağı, diğerlerine oranla daha zengin içerikte oluyor. Onun için zeytinyağının aroması kaybolmuyor. Bu sistem yüzyıllardan bu yana uygulanıyor. Bölgede uzun yıllardır geleneksel yöntemlerle elde edilen yağ, yumuşak bir lezzete ve koyu sarıya giden bir renge sahip. Koku ve aroması da farklı.” diyen Kocamanlar, soğuk sıkım olarak taş baskı yöntemiyle çıkarılan zeytinyağının fabrikalarda çıkarılan yağlardan daha pahalı olduğunu, fabrikalarda 10-12 liraya satılan yağın 25-30 liraya alıcısı olduğunu söyledi.
TANE ZEYTİNE COĞRAFİ İŞARET İÇİN GİRİŞİMLER BAŞLADI
Milas zeytinyağı adıyla Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldıklarını söyleyen Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, tane zeytinin de coğrafi işaretinin alınması amacıyla girişimde bulunduklarını belirterek şunları kaydetti: “Türkiye'deki beş markadan biri olduklarını dile getiren Özer, zeytinyağı denilince akla Milas'ın geleceğini vurguladı. Özer, markalaşma ve kalite açısından çok önemli bir konumda olduklarını belirterek, şöyle devam etti: "Bu yıl çok iyi bir mahsul var. Milas'ta 40 markalı zeytinyağımız var. Yine bunların içerisinden 4 tanesi de coğrafi işaret aldı. Yeni bir çalışma içerisine girdik. Coğrafi işaretimizi Avrupa Birliği'ne taşıyoruz. Bugün coğrafi işaret belgesini aldığımız memecik zeytininden elde edilen Milas yağını, AB'de tescil ettirebilirsek bundan sonra İtalya, İspanya ve Avrupa ülkelerine rahat şekilde hem tanıtımını hem de kalitesini anlatıp çok farklı bir noktaya getirebiliriz. Şu an bu başvuruyu yapan Türkiye'de sadece biziz. Bu yıl hesaplarımıza göre 17 bin ton zeytinyağı üretilecek. Eğer bu markalı olur ve soğuk sıkım rakamları da artarsa doğrudan Milas ekonomisine yaklaşık 60 milyon lira gibi bir para girişi olacak.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.