Kaya, MİTSO’nun konuğu
Ege ekinin Yazı İşleri Müdürü Adnan Kaya, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer'in konuğu olarak Milas'a geldi. Zeytinden zeytinyağına, sabundan dondurmaya kadar geleneksel üretim biçimini kuşaktan kuşağa aktararak ata geleneğini sürdüren işyerlerini ziyaret ederek öyküleştiren Adnan Kaya, Milas'ta da zeytinyağında ata mesleğini sürdüren zeytinyağı tesislerini ziyaret etti.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ile birlikte özel gelenek, kuruluş veya işletme öyküleri olan zeytinyağı üretim yerlerini ziyaret eden gazeteci Adnan Kaya daha sonra Hürriyet Ege ekinde yayınlanmak üzere röportajlar yaptı. Başta Körfez bölgesi olmak üzere birçok zeytin ve zeytinyağı bölgesini ziyaret ettiğini anlatan Adnan Kaya, "Eşimle birlikte yaptığımız ziyaretlerimizde her gittiğimiz yerden, o yörenin ürürü olan zeytinyağlarından satın aldık. Hemen hepsini denedik. Çünkü biz zeytinyağını çok seviyoruz. Sonunda o kanıya vardık ki; bizim damak zevkimize en uygun olan, en çok sevdiğimiz zeytinyağı memecik türü zeytinlerden erken hasat, soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen zeytinyağı imiş. Siz MİTSO olarak bu özellikleri taşıyan Milas zeytinyağının coğrafi işaretini alarak çok büyük bir iş başardınız. Sizi kutlarım" dedi.
25 / 26 Kasım'da Milas'ta yapılan Zeytin Hasat Şenliği'ne geldiğini de belirten gazeteci Adnan Kaya, "Körfez bölgesi zeytin hasat şenliklerini yıllar önce başlattı. Onların bu konuda tecrübe bakımından daha önde olduğunu söyleyebiliriz. Siz daha işin başındasınız. Ancak sizin burada yarattığınız samimi hava orada yok. Bu da gelenleri çok etkiliyor. Onlar varacakları yere varmışlar veya o noktaya yaklaşmışlar. Fakat siz işin başındasınız ve bu heyecanınızla çok daha güzel işler başarabilirsiniz" diyerek gelecek yıllarda yapılacak zeytin hasat şenliğine ilişkin bazı önerilerde bulundu.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de davetlerini kabul ederek Milas'a geldiği için gazeteci Adnan Kaya'ya teşekkür etti. MİTSO'nun Milas zeytinyağına coğrafi işaret almasının ardından AB'den de coğrafi işaret almak üzere resmi başvurusunu yaptığını anlatan Reşit Özer, "Şimdi sırada Milas yağlı zeytini ile Milas tepsi böreği de var. Onların da coğrafi işaretlerini almak üzere başvurumuzu yaptık. Bizim için en sevindirici olanı, zeytin ve zeytinyağı ile ilgili olarak başlattığımız ve sürdürmekte olduğumuz çalışmaların ardından yöremizde hem zeytin ve zeytinyağı üreticisinde, hem bunların ticaretini yapanlarda hem de tüketicilerde ciddi bir şekilde erken hasat, soğuk sıkım isteği oluşmaya başladı. Dağda zeytinini hasat eden de, pazarda zeytinyağı almak isteyen de, zeytinyağının ticaretini yapacak tüccar da artık erken hasat soğuk sıkım, diye talepte bulunmaya başladı. Bu bizim için güzel bir gelişme" dedi.
MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, daha sonra gazeteci Adanan Kaya'ya, ziyaretinin anısına, UNESCO'nun "Geçici Dünya Mirası" listesine alınan Hekatomnos Anıtmezarı'ndaki lahitin bir yüzünün resmi üzerine işlenmiş olan bir porselen tabak armağan etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.