Milas’ta kültür balıkçılığı

Milas’ta kültür balıkçılığı
Milas, Türkiye’de hem denizde hem de tarlada kültür balıkçılığı yapılan tek yer olarak bir adım öne çıkıyor. Yıllık 56 bin ton denizde, 9 bin ton ise tarlada kültür balığı üretilen Milas, yurtdışına tam 60 ülkeye...

Milas, Türkiye’de hem denizde hem de tarlada kültür balıkçılığı yapılan tek yer olarak bir adım öne çıkıyor. Yıllık 56 bin ton denizde, 9 bin ton ise tarlada kültür balığı üretilen Milas, yurtdışına tam 60 ülkeye balık ihracatı yaparak ülke ekonomisine yıllık 330 milyon dolar katkı sağlıyor.

Denizdeki balıkların temiz su kaynakları dolayısıyla üremek için tercih ettiği Güllük Dalyanı havzasında yapılan tarla balıkçılığı faaliyeti, oldukça ilginç ve meşakkatli bir iş.

Yıllar önce, çorak arazilerde ektiğinden umduğunu bulamayan çiftçilerin doğal yollarla geliştirdiği bir üretim şekli olan tarla balıkçılığı, zamanla profesyonel bir ekonomik

faaliyet haline geldi. Çipura ve levrek başta olmak üzere çeşitli türlerdeki anaç balıklardan alınan yumurtalar, şuan son teknoloji kuluçkahanelerde yumurtadan çıkarılıyor ve toprak havuza atılmadan önce canlı yemle beslenerek belirli bir boyuta getiriliyor. Tesislerde özel tanklarda adeta bebek gibi bakılan balık yavruları, yaklaşık 4-5 aylık zamanın ardından tarıma elverişli olmayan çorak arazilerde açılan toprak havuzlara salınıyor. Yıl boyunca yeraltından 18 derece olarak çıkan tuzlu suyla doldurulan toprak havuzda büyütülen balıklar, 15-18 ay sonra hasat edilerek tüketime sunuluyor. Lezzetiyle fark yaratan bu balıklar, öncelikle lüks restoranların tercihleri arasında yer alıyor.

Milas, Balıkçılıkla Ülke Ekonomisine 330 Milyon Dolarlık Katkı Sağlıyor

Bakanlığın çeşitli desteklemelerle üreticinin her daim yanında olduğunu ifade eden Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, “Tabi bizim denizlerde olduğu gibi toplamda 9 mahallemizde toprak balıkçılığı dediğimiz, tarıma elverişli olmayan, tamamen tarım dışı arazilerimizde yapılan bir uygulama bu… Burada totalde 9 bin tonluk bir üretimimiz mevcut. Genelde çipura, levrek, minekop, saraz gibi çeşitler mevcut. Tüm üretim aşamaları kontrollü yetiştirilen balıklarımızı tüketime sunmaktayız. Kısacası şunu diyebiliriz Milas üretiyor, dünya tüketiyor. Bugün itibariyle baktığımız zaman Türkiye’de üretilen çipura ve levreğin yüzde 65’i bizde üretiliyor. 56 bin ton denizdeki üretimlerde, 9 bin ton da toprak havuzlarda… Totalde 65 bin tonluk bir üretime sahibiz. Yurtdışına toplam 60 ülkeye ihracatımız var. Tabi bu rakamlar az değil, yıllık ülke ekonomisine olan katkısı 330 milyon dolar civarında…” diye konuştu.

Bu haber toplam 1370 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.