MİLAS KÖYLÜLERİ YAŞAM ALANLARINI SAVUNDULAR

MİLAS KÖYLÜLERİ YAŞAM ALANLARINI SAVUNDULAR
Muğla ve Aydın İlleri, Milas ve Karpuzlu İlçeleri sınırları içerisinde kurulması planlanan 30 adet türbin projesinin Halkın Katılımı Toplantısı 12 Mayıs Perşembe günü Sakarkaya köyünde yapıldı. Yöre halkı, bölgede yoğun bir şekilde fıstık çamı ve arıcılık yapıldığını, düşünülen RES projesinin en önemli geçim kaynakları olan arıcılığa ve küner üretimine büyük darbe vuracağını belirterek kesinlikle karşı olduklarını belirttiler.

BERİTAN YÜCEL

 

Muğla Milas’a bağlı Sakarkaya bölgesinden başlayarak, Aydın Karpuzlu Tekeler ve Yahşiler’e kadar olan bölgede yapılması düşünülen 30 adet rüzgar enerji türbininden oluşacak santrallerin Halkın Katılımı Toplantısı 12 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirildi.

Halkın katılımı toplantısının ilki, sabah bölümünde Milas’a bağlı Sakarkaya köyünde yapıldı. Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve bakanlık temsilcilerinin yönettiği toplantıda şirket temsilcileri yapmayı düşündükleri projeyi anlattı.

30482.jpg

“ARICILIĞA VE KÜNER ÜRETİMİNE BÜYÜK DARBE”

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Karya Yolu yürütücüsü turizmci Altay Özcan, turizmci Orhan Serçin, Dr. Varol Aydın bölgenin doğal ve kültürel kaynak değerleri, ekoturizm potansiyelinin önemi, bölgenin eşsiz biyolojik çeşitliliği, yaban hayatı ve bölge insanının geleneksel yaşamı bozulmadan sürdürülebilir bir şekilde hem tarımdan hem turizmden kazanımlarını anlattılar.

Bölgede yoğun bir şekilde fıstık çamı ve arıcılık yapan üreticiler, düşünülen RES projesinin en önemli geçim kaynakları olan arıcılığa ve küner üretimine büyük darbe vuracağını belirterek kesinlikle karşı olduklarını belirttiler.

KÖYLÜLERDEN “BALLI” TEPKİ

Arıcılar tepki olarak, üretmiş oldukları bir petek balı getirip parça parça keserek öncelikle şirket temsilcilerine ikram edip “Bakın bu yemiş olduğunuz balı, sizlerin kesmek istediğiniz fıstık çamı ağaçlarında olan basrayı yiyerek yapan çalışkan arılar yapıyor. Bizim geleneksel yaşantımızı bozmayın, böyle mutluyuz biz” diyerek, tüm katılımcılara da dağıttı.

İkinci toplantı Karpuzlu’ya bağlı Tekeler’de yapıldı. Aydın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve bakanlık temsilcilerinin yönettiği toplantıda, öncelikle şirket temsilcileri uygulamak istedikleri projeyi anlattılar.

“BÖLGEDE TARIM VE EKOTURİZM YAPILMASINI TALEP ETTİLER”

EKODOSD tarafından sosyal medya hesabı üzerinden toplantıya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Proje hakkında bugüne kadar hiç kimsenin kendilerine bilgi vermediğini söyleyen Tekeler Muhtarı Ersin Erçetin, toplantı sırasında her şeyi öğrendiğini belirterek; hem şirket temsilcisini hem de gelen STK temsilcilerini dinlediğini ve kafasında durumun netleştiğini, yapılması düşünülen projenin köylülere hiçbir yararının olmayacağını aksine zararı olacağını belirterek görüşlerini belirtti.

EKODOSD başkanı Bahattin Sürücü, AYÇEP başkanı Mehmet Vergili, Çevre hukuku uzmanı avukat Cem Altıparmak, uygulanmak istenen proje alanının doğal ve kültürel kaynak değerlerini, ekoturizm potansiyelini, bu proje uygulandığı takdirde meydana gelecek geri dönülmez tahribatları, köylülerin kaybedeceği ekonomik ve sosyal kazanımları anlatarak, bölge halkının geleneksel yaşamlarının bozulmamasını, yaşam alanlarının tahrip edilmemesini, bölgede tarım ve ekoturizm yapılmasını talep ettiler.

“SİZLER AĞAÇLARIMIZI NASIL KESECEĞİNİZİ ANLATIYORSUNUZ”

Tekeler ve Yahşiler’den gelen yerel halkın tümü özellikle arıcılar büyük tepki gösterdiler. Yaşam alanlarına bozacak ve ekonomik gelirlerine engelleyecek bu projeyi istemediklerini belirttiler. Şirket temsilcisi ‘köylünün hiçbir arazisine girmeyeceklerini (ancak denk gelirse arazi sahibiyle anlaşabileceklerini, anlaşamadıkları takdirde kamulaştıracaklarını söyledi.) genellikle bu bölgelerin tamamının orman olduğunu, 6 metre yol açacaklarını, yol üzerindeki orman müdürlüğünün göstereceği ağaçları keseceklerini (Orman işletme şefi yolun 10 mt. Açılacağını belirtti.) söyledi. Bunun üzerine köylüler ‘bizim arkadaşlar tek bir ağaç kestikleri için hapishanede yattı. Şimdi şirket kaç tane ağaç kesecek, buna nasıl izin verilecek. Biz arıcılığı geliştirip bal üretmek için, bir tane daha ağaca basra aşılaması yaparak çoğaltalım diyoruz, sizler ağaçlarımızı nasıl keseceğinizi anlatıyorsunuz’ diye tepki gösterdiler.

Bir yandan köylüler tarafından imza toplanırken, Avukat Cem Altıparmak tarafından tutanağa işlenmesi önerildi. Toplantı tutanağına ‘Toplantıya katılım sağlayanlar tarafından projenin yapılmasının istenilmediği belirtildi.’ diye bir ibare konularak, toplantı sona erdirildi.”

Bu haber toplam 1957 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.