MOBİNG BELASI

MOBİNG BELASI
8.01.2016 yerel gazetelerin 1.sayfalarını yada manşetlerini oluşturan üzücü bir haber.Mobing istifası.Üstelik kamu kurumunda ve eğitim düzeyleri oldukça...

8.01.2016 yerel gazetelerin 1.sayfalarını yada manşetlerini oluşturan üzücü bir haber.

Mobing istifası.

Üstelik kamu kurumunda ve eğitim düzeyleri oldukça yüksek.

Ancak şunu unutmamak gerekir. Mobing sadece Muğla’da değil, ülkenin hatta dünyanın hemen hemen her köşesinde, her kurum ve kuruluşunda özel-kamu ayırmadan görülebiliyor.

Mobing; Bir veya birkaç kişinin bir diğer kişiye uyguladığı düşmanca ve etiğe aykırı yöntemlerle uygulanan sistematik baskıdır.

Bizde kullanılan tabiriyle kısaca yıldırma politikası da denilebilir.

Bu kavram 1984 yılında İsveç’te “İş hayatında güvenlik ve sağlık konulu bir raporda Prf.Hentz Leyman tarafından dile getirilmiştir. Prf.Leyman mobing uygulayan kişiyi, aşırı kontrolcü, korkak, nevrotik ve iktidar açlığı olan kişiler olarak tanımlıyor.

Evet durum kişisel defektler olmasa bir-iki-üç-beş… vb.mobing uygulayabilir mi insan?

Bir vakanın mobing sayılabilmesi için bir iki günlük stresle yapılan davranış olmayıp, sistematik uygulanması gerekir.

Mobinge maruz kalan kişi, genellikle kadınlar, çocuklar olurken, bu defa hem cinslere yapılmış bir mobing var.

Mobing maruziyeti doğrultusunda bireyde;

*İnsanın mesleki bütünlük ve benlik duygusunu zedeler.

*Paranoyaya neden olur.

*Maruz kalan, kendine güven duygusunu yitirir, toplumdan soyutlanır.

*Huzursuzluk, uykusuzluk, uyku bozuklukları, depresyon, panik atak, hipertansiyon ve benzeri sağlık sorunları yaratabilir.

Yapılan araştırmalar Mobing mağdurunun sağlık giderinin, kazancının üzerinde bir rakama tekabül ettiğini göstermektedir. Dolayısıyla mobing ekonomik bağlamda büyük kayıplara neden olmaktadır. Hem insan kaybı, hem ekonomik kayıp , hem de kurum için itibar kaybı yaratır Mobing Belası.

Bu anlamda örnek vakada yeni yaşanmışken kurum yöneticilerinin bu gibi durumlarda derhal devreye girip olayı soğutmaları gerekir.

Ama görüyoruz ki 1 değil, 2 değil, 3.istifa peşisıra gelmiş.

Aslında belirttiğim gibi sadece bizde bir sektör de değil. Dünyanın hemen yer yerinde, ülkenin hemen her köşesinde.

Çalışma alanında her sektörde sağlık, eğitim, güvenlik, genel idare hizmetleri gibi, Özel sektörlerin her kademesinde, siyasette, sosyal hayatta hep karşılaşılan bir sorun.

Çözümü aslında zor değil. Kamu kuruluşlarında hizmet içi eğitim; Ama, mış gibi değil gerçekten eğitim. Her çalışan ve yönetici mobing eğitimden geçmeli.

Toplumsal olaylar ve Aile ilişkisi başlıklı köşe yazımda belirttiğim gibi Türkiye’de  ruh sağlığı haritasının gerekliliği.

Aslında bu haritanın gerekliliğinden bahsederken bireylerin ifşası anlamında kullanmıyorum. Hem toplumsal tedbirlerin alınması bakımından yararlı olacaktır. Hem de varsa hastalık erken dönemde ruhsal sorunları çözecektir.

Bu haber toplam 685 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.