Mola City AVM vatana millete hayırlı, uğurlu olsun

Mola City AVM vatana millete hayırlı, uğurlu olsun
Mola City AVM vatana millete hayırlı, uğurlu olsunMuğla yaptı mı böyle olur. Şovumuzu yapar geçeriz. 4 tane outlet peşpeşe koyar şeklimizi de yaparız...

Mola City AVM vatana millete hayırlı, uğurlu olsun

Muğla yaptı mı böyle olur. Şovumuzu yapar geçeriz. 4 tane outlet peşpeşe koyar şeklimizi de yaparız hiiiç kusura bakmayın. İzmir’de, Aydın’da, Denizli’de bulunan AVM’ler halt etsin bizimkilerin yanında. Bu hafta, inşaatı uzun bir süredir devam eden Mola City AVM’nin açılışı var herkese duyurulur.

Çarşamba günü AVM’nin açılışı ve nasıl hizmet vereceği hakkında basın açıklaması yapıldı. Ne diyelim sevgili vatandaşlarımıza paracıklarını harcamak için başka güzel bir alternatif daha yaratıldı yetkililere ve sorumlulara sonsuz teşekkürler. Sadece bu AVM ile de sınırlı kalmayacağını, önümüzdeki yaz döneminin sonuna kadar 2 yeni AVM’nin daha açılacağı müjdesini buradan sizlere duyuralım.

Peki bu yatırımlar ne kadar doğru analiz edilmiş yatırımlar acaba? Sonuçta Muğla'da önemli bir ticari alanı işgal ediyorsun bununla beraber yerel ekonomiye senelik nasıl bir katkın olacak? Olurda işler tutmaz planlar ters gidip dükkanlar boşalmaya başlarsa, yükümlülükler yerine gelmediğinde yerel ekonomiye zararın ne olacak? Bu soru sadece yeni açılan Mola City için değil, açılacak olan diğer AVM’ler için de geçerli. Eğer evdeki hesap çarşıya uymazsa yerel yönetimlerin vicdanına kalacak sorunu çözme veya çözememe.

Öncelikle AVM dediğinizde outletle gelişigüzel kira getirisi olan mağazaların iç içe geçmiş bir hâli olmaması lazım (bugüne kadar gördüklerimiz biraz öyleydi açıkçası).Bu şekilde olunca yatırım kendini amorti edemeyecek şekle bürünüyor ve verdiği zarar 2 katına çıkıyor (kiracıların kiraları ödeyememe durumlarında, tam bir toplu hasar yani). Zaten tasarrufa teşvik edilmesi gereken bir millet olduğumuz gerekirken, özellikle dış borcumuzdan kaynaklanan sıkıntıdan dolayı (ithalat ihracat farkının negatifte olması). Gerçi stabil hükümet ve politika ile bu farkın azaldığını biliyoruz, bu güzel bir şey. Fakat negatif olması teknik olarak ekonominin de aynı oranda daralması demek. Peki devlet bunu nasıl dengeler? Ya harcamalarını kısarak ya da vergileri arttırarak. Vergiler artıyor bununla birlikte devlet harcamaları da artıyor haliyle (sosyal sigorta vs). Vergiler ne kadar fazla gibi gelse de 10 yıldır yapılan hükümet harcamalarını karşılayabildiğini sanmıyorum. Şimdi ne oluyor? ihracat ithalat farkının negatif olmasına karşın hükümet harcamalarındaki gözle görülen artış ekonomik büyümeyi de hızlandırıyor.

Özel yatırımcıların ve bireylerin birikimleri var (mevduat hesapları gibi). Eğer çok birikimi teşvik edip tüketiciyi harcamaya teşvik etmezsek özel sektör para kazanıp yatırım yapmakta zorlanır (gerçi Muğla halkının harcama için teşvike ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum ya hadi neyse). Fakat yatırımcıların bu desteği alması gerektiğini düşünenlerdenim. Ekonomik büyümenin olması için yatırımlar şart dolaylı olaraktan da tüketicinin harcaması şart. Ayrıca gözlemleyebildiğim kadarıyla yerel halk olarak harcamalarımız kredi üzerinden. Yani vatandaşı harcamaya teşvik etmek için verilen düşük faizli krediler(halk diliyle; borç almak – aslında sahip olmadığın para). Bu da ekonomi de balon etkisi yaratıyor. Denklemi katakulliyle çözüyorlar.

Bu yaz, yerli ve yabancı turistlerin uğrak adresi olmasını diliyorum bu güzide AVM’lerimizin böylece yerel ekonomiye ve pazarlamasına katkıları olur. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun.

Mola City Tasarımı

Mola City’nin tasarımını yapanların yerel halkı iyi tanıdıklarını düşünüyorum. Mesela ferah ve kafa karıştırmayacak şekilde tasarlanmış olması, yürüyen merdivenin olması ( - ki Muğla’da ilk yürüyen merdivenli AVM ünvanını kapmış durumda şuan J) ve üst katta bulunan terası, oturup güzel bir yemek ve iki dublecik içmek için de güzel bir ortam yaratılmış. Tam “yerel” halkın sevdiği cinsten bir aktivite. Beni oralarda görürseniz şaşırmayın.

Bu haber toplam 859 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.