MSKÜ’de ‘cinsel saldırı’ iddiası ortalığı karıştırmıştı: 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı

MSKÜ’de ‘cinsel saldırı’ iddiası ortalığı karıştırmıştı: 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı
 YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Ş.G’nin, kazı evinde birlikte konakladığı öğrencisine ‘cinsel saldırıda’ bulunduğu iddiasıyla açılan davada karar çıktı. Öğretim görevlisi Ş.G. iyi hal indirimi uygulanarak 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

MSKÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Ş.G’nin 6 Ağustos’ta öğrencisine cinsel saldırıda bulunduğu öne sürülmüştü.

Sanat Tarihi bölümü öğrencisi iddiaya göre; 6 Ağustos 2022’de sınıf arkadaşları ve hocası Ş.G. ile birlikte kazı çalışması için Fethiye Yeşilüzümlü Mahallesi’ne gitti. Kazıya iki günlük ara verilince genç kadının arkadaşları evlerine döndü. Öğrenci ise kalacak yeri olmadığı için öğretmeni ile öğrencilere tahsis edilen kazı evinde konaklamak zorunda kaldı. Genç kadın, hocasının ‘alkol alalım mı?’ teklifini önce reddetti, ardından ısrarların ardından kabul etti. Sonrasında da Ş.G’nin cinsel saldırısına maruz kaldı.

Öğrenci olayın ardından iddiasına göre "kendisine kimsenin inanmayacağını" düşünerek şikayetçi olmadı. Ancak 29 Aralık’ta yaşadığı olay nedeniyle sinir krizi geçirip hastaneye kaldırıldıktan sonra karakola giderek Ş.G’den şikayetçi oldu. Genç kadının ifadesinin alınmasının ardından dosya savcılığa gönderildi.

ÖĞRETMEN TUTUKLANDI

Ş.G., 2 Ocak 2023 Pazartesi günü gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen ve suçlamaları kabul etmeyen Ş.G. Sulh Ceza Hakimliği’nce ‘basit cinsel saldırı’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

SERBEST BIRAKILDI

1 buçuk ay kadar cezaevinde kalan Ş.G., daha sonra tutukluluk değerlendirmesi ile serbest bırakıldı ve tutuksuz yargılandı.

İYİ HAL İNDİRİMİ İLE 12 YIL HAPİS CEZASI ALDI

Fethiye 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılamanın dördüncü duruşmasında karar çıktı. Mahkeme heyeti Ş.G. nitelikli cinsel saldırı suçundan önce 12 yıl hapis cezası, sonra bunu birkaç defa tekrarladığı için cezası 1/4 oranında artırılarak 15 yıl hapis cezası aldı. Mahkeme Ş.G’ye duruşmalardaki iyi halinden dolayı da cezasına 1/6 oranında indirim uygulayarak, 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

whatsapp-image-2024-04-25-at-17-52-51.jpeg
Avukat Alev Öztürk

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan öğrencinin avukatı Alev Öztürk, “Müvekkilin 4 ay sonra yaptığı şikayet bu şikayet sonrası yapılan yargılamada böyle bir karar çıkması kadına şiddet ile mücadele eden avukatlar için ve erkek şiddetine, cinsel şiddete maruz kalmış olanlar için umut veren bir karar oldu” dedi.

Öztürk, şu açıklamayı yaptı:

“Müvekkil 2022 yılı ağustos ayında Fethiye de kaldığı kazı evinde kaldıkları kazı evinin başkanlığını da yapan üniversitedeki hocası tarafından cinsel saldırıya uğramıştı. Müvekkil uğradığı bu cinsel saldırı sonucunda henüz 20 yaşında olması, öğrenci olması, kendisine inanılmayacağı endişesi ve korkuları yüzünden belli bir süre şikayet etmeye cesaret edememiş. Sonrasında kendisine cinsel saldırıda bulunan hocasıyla yaptığı konuşmalardaki ses kayıtları ile cesaretini toplayıp aradan geçen 4 Ay sonunda şikayetçi olmuştu. Müvekkilin şikayeti sonucu başlatılan soruşturmada sanık ilk olarak tutuklanmış, 1-1 buçuk ay kadar cezaevinde kalmış daha sonra tutukluluk değerlendirmesi ile serbest bırakılmış ve tutuksuz yargılanmıştı.

Fethiye 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaklaşık bir senedir devam eden dava, dün dördüncü duruşmada karara bağlandı. Duruşmalarda devam eden yargılama aşamasında sanıkla müvekkil arasındaki ses kayıtlarının çözümü yapıldı. Tanıklar dinlendi. Var olan bu ses kayıtlarındaki sanığın suçunu kabul eden sözleri, dinlenen tanıklar ve var olan somut deliller neticesinde sanığa işlemiş olduğu 'Nitelikli cinsel saldırı' suçundan önce 12 yıl hapis cezası verildi. Sonra bunu birkaç defa tekrarladığı için cezası 1/4 oranında artırılarak 15 yıla çıkartıldı. Duruşmalardaki iyi halinden dolayı da 1/6 oranında indirim uygulanarak 12 yıl 6 ay hapis cezasına döndürüldü.

Yerel mahkemede çıkan bu karar ebetteki sanık vekilleri tarafından istinafa taşınacaktır. Bugünden sonraki hukuki süreci kararlılıkla takip edeceğiz. Bu dosyada bizim için önemli olan şey genel itibariyle mahkemelerin erkek yargı sisteminin ve Yargıtay’ın aradığı bir takım kriterler var. Bu cinsel saldırı olayının akabinde belli bir süre geçtikten sonra yapılan şikayetleri ne yazık ki yargı sisteminin ciddi almamak gibi bir alışkanlığı var. Geç yapılan şikayetleri sanki yokmuş gibi kabul edip genelde sanıklar lehine yorumlar yapıp beraat yönünde genelde kararlar çıkıyor. Bu konuda birçok kadın yaşadığı bu mağduriyet ve sanığın cezasız kalmasın durumunda daha fazla mağduriyet yaşıyor. Bu dava bizim için bu açıdan önemli. Müvekkilin 4 ay sonra yaptığı şikayet bu şikayet sonrası yapılan yargılamada böyle bir karar çıkması kadına şiddet ile mücadele eden avukatlar için ve erkek şiddetine, cinsel şiddete maruz kalmış olanlar için umut veren bir karar oldu.”

KIZ ÖĞRENCİ: “ADALET GERÇEKTEN TECELLİ ETTİ”

Adaletin tecelli ettiğini söyleyen kız öğrenci, “Her zaman umut var. Ben ilk başlarda çok umutsuzdum. İlk başta kimsenin inanmayacağını düşünmüştüm. Ama bu süreçte başından beri gerek Avukatım Alev Hanım olsun gerekse ailem yanımdaydı. Artık o korkulu süreci atlattım. O kabuslarım artık sona erdi. O günden sonra rahat bir nefes aldım, nefes aldığımı hissedebildim. Şimdi artık onun kabusları başlasın. Kimse ümitsiz bir duruma düşmesin. İnsanlar arkamdan bir sürü şey söylediler gerek öğrenciler gerekse öğretmenler. Bana bir sürü iftira atıldı. Ama bu süreçte kendi davamdan vazgeçmedim. Alev Hanımda bana inandı. Adaletse gerçekten tecelli etti. Bu karara çok sevindim” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 825 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.