Prof. Dr. Taki Güler liderliğinde, Doç. Dr. Ahmet Deniz Baş, Arş. Gör. Dr. Ercan Polat, Maden Yük. Müh. Erdal Karadağ ve Maden Yük. Müh. Süleyman Yurtsever’den oluşan araştırma ekibi, maden sektöründe kullanılabilecek bu cihazı geliştirdi.
Cihaz, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2021/008290 numarası ile “Faydalı Model” olarak tescillendi. Yoğunluğa dayalı bir zenginleştirme cihazı olan daralan oluk, iki yüksek lisans ve bir doktora tezi ile üç MSKÜ-BAP projesinden sağlanan finansal destekle geliştirildi.
Beklenen Katkılar
İnce boyutlarda düşük yoğunluk farkından dolayı minerallerin pülp ortamında birbirine yakın hızda hareket etmeleri sorunu, buluşun temelini oluşturdu. Manyetik alan ve titreşim modifikasyonları ile geliştirilen cihaz, sürdürülebilir madencilik için yeraltı zenginliklerinin etkin şekilde kazanılmasına katkı sağlamayı hedefliyor.
Endüstriyel Testlere Hazır
Endüstriyel ölçekte tasarlanan ve laboratuvar ölçeğinde başarıyla test edilen MDO, endüstriyel ölçekte test edilmeye hazır durumda. Bu cihaz, düşük enerji tüketimi ve düşük ilk yatırım maliyeti gibi avantajlarının yanı sıra, güncel teknolojilerle yüksek kayıplarla zenginleştirilebilen ham maddelerin daha verimli değerlendirilmesine olanak sağlayacak.
Uygulama Alanları
MDO’nun, özellikle Au, Ag, Cr, Fe gibi metalik cevherlerin zenginleştirilmesi, kuvars ve feldspat gibi endüstriyel hammaddelerin zenginleştirilmesi, kömür temizliği ve cevher zenginleştirme tesis atıklarının ekonomiye geri kazandırılması gibi alanlarda geniş bir uygulama potansiyeline sahip olması bekleniyor.