MUÇEV, “SAHİL” LİMİTED ŞİRKETİ

MUÇEV, “SAHİL” LİMİTED ŞİRKETİ
 HABER MÜDÜRÜ
29 Mart 2014'de yapılan yerel seçimlerin hemen ardından 4 Nisan tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği arasında yapılan bir protokolle kurulan MUÇEV Turizm Ticaret ve Limited Şirketi’ne Yeryüzü Cenneti Muğla’nın sahilleri adeta parsel parsel verilmiş durumda.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği arasında yapılan bir protokolle kurulan MUÇEV Turizm Ticaret ve Limited Şirketi’ne Yeryüzü Cenneti Muğla’nın sahilleri adeta parsel parsel verilmiş durumda.
10 Yıl önce kurulan MUÇEV Muğla’nın farklı ilçelerinde 20’den fazla sahil, günü birlik alan, iskele, kamp ve mesire yerini işletiyor veya özel şirketlere kiralıyor.

whatsapp-image-2024-04-30-at-09-40-07.jpeg

Bir Limited Şirket olan MUÇEV tarafından işletilen Muğla’da işletilen ve kiraya verilen yerler şunlar:
“Fethiye: Ölüdeniz Kumburnu, Belcekız, Kayaköy Gemiler Koyu, Çalış Plajı, Şat Burnu Günübirlik Alanları, Göcek Fethiye Belediyesi Yat Bağlama İskelesi. Ortaca: Sarıgerme Sahilleri. Ula: Akyaka Kadın Azmağı Günübirlik Alanı ve İskelesi ile Akyaka Kamp ve Mesire Yeri, Akbük Koyu. Menteşe’de Akbük Günübirlik Alanı. Marmaris: Kızkumu, Karacasöğüt ve Selimiye iskeleleri. Datça: İskele Plajı, Kargı Koyu, Kurucabük, Kumluk ve Taşlık plajları ile Karaincir. Bodrum Gümüşlük: Bitez Plajları”

TURKUAZ MAVİSİ KOY DA MUÇEV’E VERİLMİŞTİ

Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Yerkesik Mahallesi'nde bulunan Turkuaz Mavisi deniziyle ünlü Akbük Koyu'nun 2020 yılında MUÇEV’e devredilmesine STK’lar tepki göstermişlerdi.

Dünyaca ünlü turistik alan niteliği taşıyan Akbük Koyu'nda otopark alanı olarak da kullanılan, mülkiyeti Orman’a ait 25 dönümlük arazi 20 yıllık işletme sözleşmesiyle MUÇEV'e verilmişti.

whatsapp-image-2024-04-30-at-09-40-09.jpeg

MAHKEMELER MUÇEV ALEYHİNE SONUÇLANMIŞTI

Muğla’daki STK’lar tarafından son 10 yıl içinde kıyıları işgal ettiği gerekçesiyle davalar MUÇEV Aleyhine sonuçlanmış ve mahkeme , “MUÇEV yönetmelikte sayılan doğrudan tahsis yapılabilecek bir kurum değildir kararı vermişti. MUÇEV Mahkeme kararlarına rağmen sahillerin kiralanmasına devam ediyor. O dönem İki mahkemenin verdiği kararlar sonrasında kıyı işgallerinin iptali için Çevre Bakanlığına STK’lar tarafından Binin üzerinde başvuru yapılmıştı. Başvurularda MUÇEV ile ilgili imzalanan tüm protokolleri iptal edilerek, kıyıların halka tahsis edilmesi istenmişti”

Danıştay ise Datça’nın kıyılarının MUÇEV’e kiralanmasına karşı açılan davada bakanlığın kıyıların kiralanması amacıyla pazarlık usulüyle yaptığı ihalelerin dayanağı olan yönetmeliğin ilgili maddesinin yürütmesini durdurmuştu. Bu kararın ardından bakanlık artık tek katılımcının MUÇEV olduğu ihalelerle kıyıları kiralayamayacak.

Datça Belediye Başkanlığı 21 Şubat’ta 2022’de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yolladığı yazıda, Danıştay’ın ilgili maddeyi durdurma kararı anımsatılarak Anayasanın 138’inci maddesi gereğince idarecinin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu ve bu sürenin 30 günü geçemeyeceğine dikkat çekilmişti. Yazıda Datça’da Kargı Koyu, Ilıca, Kumluk ve Karaincir plajları bulunan sahil kesimlerinin 10 yıllığına MUÇEV’e kiralanmasına ilişkin kararın ve yapılan sözleşmenin feshedilmesi istenmişti.

whatsapp-image-2024-04-30-at-09-47-49.jpeg

SEÇİM ÖNCESİ İHALELER İPTAL EDİLDİ

Muğla Çevre Vakfı (MUÇEV), Bodrum, Dalyan ve Marmaris’teki bazı plaj alanlarını 5 yıl süreyle kiralama ihalesine çıkacağını duyurmuştu. Yunanistan’da başlayan “Havlu Hareketi” benzeri bir protestoya aylardır devam eden STK'ların mücadelesi olumlu sonuç vermiş ve 31 Mart seçimleri öncesinde ihaleler iptal edilmişti.

Muğla’ya Hizmet Vakfı ile Türkiye Çevre Koruma Vakfı ortaklığı ile kurulan ve kurulduğu günden bugüne kamuoyunun tepkisine neden olan MUÇEV Turizm Ticaret Anonim Şirketi; 3. derece doğal sit, nitelikli doğal koruma alanları ve özel çevre koruma bölgesindeki alanları 5 yıl süreyle kiralanmak üzere 13 Mart’ta ihale açmıştı.

Turizm Cenneti Bodrum’un Bitez Mahallesi’ndeki bin 235.14 metrekarelik alan 1 milyon TL + KDV bedelle, Ortaca’ya bağlı Dalyan Mahallesi’nde Dünyaca Ünlü İztuzu Plajındaki 46 bin 371,54 metrekarelik alan 10 milyon 400 bin TL + KDV bedelle ve Marmaris’e bağlı Birinci Derece doğal SİT olan Kızkumu’ndaki 2 bin 609,63 metrekarelik alan 1 milyon 650 bin TL + KDV bedelle ihaleye çıkarılmıştı. Şirket ayrıca, Fethiye ilçesi Kaya Mahallesi’nde bulunan Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki ahşap iskeleyi de 250 bin TL + KDV bedelle 5 yıllığına kiralamak üzere ihaleye çıkarmıştı.

İhaleler, 22 Mart’ta ‘yarışmalı teklif usulü’ ile yapılacakken, MUÇEV yerel seçimler öncesinde ihaleleri iptal ettiğini açıklamıştı.

MUÇEV HAKKINDA

Son 10 yıldır sürekli olarak yaptığı kiralamalarla TBMM gündemine taşınan ve uzun süredir Muğla’da kıyıların "ticarileştiği" yönünde tartışmalara sebep olan MUÇEV, 29 Mart 2014'de yapılan yerel seçimlerin hemen ardından 4 Nisan tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği arasında yapılan bir protokolle kurulmuştu.

Aynı yılında 28 Mayıs tarihinde yapılan bir sözleşmeyle aralarında Sarıgerme, Dalyanağzı ve İztuzu gibi alanların da bulunduğu il genelindeki 14 korunan alanın işletme yetkisi MUÇEV’e verilmişti.
Öte yandan adında "vakıf" ibaresi olan MUÇEV, aslında bir Limited şirket. Tam adı ise MUÇEV Turizm Ticaret LTD. ŞTİ.

4 YILDA 18 MİLYON LİRA KAR ETTİĞİ AÇIKLANMIŞTI

MUÇEV'e devredilen alanlarla ilgili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ve Meclis genel kuruluna bir çok kez soru önergeleri verildi. Soru önergelerine verilen yanıtlarda ise kıyısal alanların cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle MUÇEV’e verildiği, bu alanlardan 2014-2018 yılları arasında 18 milyon 532 bin TL kâr elde edildiği ve bu kârın bakanlık ve valiliğin uygun gördüğü yerlerde harcandığı açıklanmıştı.

Bu haber toplam 147 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.