Muğla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Muğla sınırları içerisindeki “Anıt Ağacı” veya “Anıt Ağaç Topluluğu” olarak tescil edilen tabiat varlıklarının mevcut durumlarının tespiti  ilgili envanter çalışması başlattığı öğrenildi.

MUĞLA'DA NİTELİKLİ İŞGÜCÜ YETİŞTİRME İMKANI MUĞLA'DA NİTELİKLİ İŞGÜCÜ YETİŞTİRME İMKANI

Alınan bilgiye göre, 17 Ağustos 2011 tarih ve 28028 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile oluşturulan “Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü” nün görevleri ile ilgili düzenleme kapsamında Kararnamenin 10. Maddesine 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 13. Maddesi 1 (b) de yer alan ilave hüküm ile Tabiat Varlıklarının tespit, tescil, onay, değişiklik ve ilanına dair usul ve esasları belirlemek ve bu alanların sınırlarını tespit ve tescil etmek, yönetmek ve yönetme yetkisi Çevre ve şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma  Genel Müdürlüğüne verilmişti.

Whatsapp Image 2024 11 12 At 10.43.06

ENVANTER ÇALIŞMASI BAŞLATTILAR
Bu kapsamda Muğla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Muğla  sınırları içerisindeki “Anıt Ağacı” veya “Anıt Ağaç Topluluğu” olarak tescil edilen tabiat varlıklarının mevcut durumlarının tespiti  ilgili envanter çalışması başlattığı bildirildi.
Muğla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün geçmiş yıllara ait arşivindeki ve arazi inceleme verilerine dayanarak tespiti yapılan “Anıt Ağaçların” tek tek tespit edilerek asırlık geçmişi olan Meşe, Çınar, Zeytin, Kızılçam ve Melengiç ağaçları envantere kaydediliyor.

MUĞLA KENT MERKEZİNİN ANIT AĞAÇLARI
Muğla’nın Menteşe İlçesi kent merkezinde yer alan 2 anıt ağaç ise Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından bakımları yapılarak koruma altına alınmış. Doğu Çınarı verilen Anıt Ağaç’dan ilki 130 yaşında ve Muğla’ya Şemsettin suyunu getiren Şemsi Ana’nın kabri başında bulunuyor. 80 yaşındaki diğer Çınar ise Kurşunlu Cami karşısındaki tarihi çeşmenin yanı başında yer alıyor.

TARİHİN TANIKLARI-ANIT AĞAÇLAR PROJESİ
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ‘Tarihin Tanıkları-Anıt Ağaçlar’ projesi kapsamında ise Muğla genelinde bulunan anıt ağaçların envanter çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
‘Tarihin Tanıkları-Anıt Ağaçlar’ projesi ile kayıtlarımıza göre tescilli 265 adet anıt ağaç ve 6 adet anıt ağaç topluluğu belirlendi.

Whatsapp Image 2024 11 12 At 10.43.04 (1)

Ağaçlar tek tek dolaşılarak yaş, çap, boy, bünye, yapısal özellikleri, hastalık-zararlı durumları uygun tekniklerle ölçülmekte, tespit edilmekte ve GPS koordinatları alınan her ağaç Coğrafi Bilgi Sistemi’nde (CBS) kayıt altına alınıyor.

Proje kapsamında 84 adet anıt çınar ağacı ve anıt toplulukları, 13 adet anıt menengiç ağacı (Sakız Ağacı), 6 adet anıt zeytin ağacı, 1 adet anıt sığla ağacı topluluğu, 2 adet anıt okaliptüs ağacı ve anıt topluluğu, 26 adet anıt meşe ağacı ve anıt topluluğu ile beraber toplam 212 adet ağaç envantere eklendi. 

Ayrıca daha önceden tespit ve tescili yapılmamış olan 42 adet yeni anıt niteliğinde ağaç tespit edildi. Tespit edilen anıt niteliğindeki ağaçlar tescil edilmesi için Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğüne başvuru yapılacağı ifade edildi.

AĞAÇLAR TEDAVİ EDİLİYOR
Proje kapsamında sonucunda elde edilen veriler ile ağaçların bakım, tedavi işlemleri yapılarak hasta ağaçlar eski sağlıklarına kavuşturuluyor. Çevre peyzajı yapılarak anıt ağaç ve çevresi görsel olarak düzenlenmesi yapılacak. İlk olarak Prof. Dr. Ünal Asan ile yapılan çalışmalar neticesinde Yatağan İlçesi Bozüyük Mahallesinde bulunan çınar ağacının bakımı ve tedavisi işlemleri için veriler çıkartıldı. Muğla Büyükşehir Belediyesi uzman personelleri tarafından Bozüyük Mahallesinde bulunan 1000 yaşın üstündeki çınar ağacının bakım ve tedavi çalışmaları en kısa sürede yapılacak. 

Muğla genelinde tespit edilen tüm anıt ağaçlar bakım gereksinimine göre öncelik sırası belirlenerek bakımları ve tedavileri yapılacak. Vatandaşların büyük ilgisiyle karşılanan projeyle; GPS verileri ile oluşturulacak olan yol haritaları, proje sonunda kurulacak olan web sitesi ve mobil uygulamaya aktarılarak kişilerin anıt ağaçları daha kolay ziyaret etmeleri sağlanacak.

Muhabir: KENAN GÜRBÜZ