Yönetim Kurulu Başkanı Saim Korkmaz’ın sözcülüğünde yapılan açıklamada, ilaç temininde yaşanan sıkıntılar, artan maliyetler ve yeni protokolün belirsizliğini vurguladı.

Başkan Korkmaz, eczacıların kesintisiz sağlık hizmeti sunduğunu belirterek, “Bizler, hastalarımızın ihtiyaç duydukları ilaçlara en güvenilir ve en hızlı şekilde ulaşmalarını sağlayan, en yakın sağlık danışmanlarıyız. Birinci basamak sağlık hizmetinin ayrılmaz bir parçasıyız. Ancak mevcut ekonomik koşullar ve artan maliyetler karşısında eczanelerimizi koruyan, onları ayakta tutan gerçekçi önlemlerin alınmadığı bir noktadayız” dedi.

Whatsapp Image 2025 02 18 At 15.42.04

"2025 Daha Karanlık Olacak"

Eczacıların, ilaç ve eczacılık hizmetlerini mali zorluklarla sürdürdüğünü belirten Korkmaz, “Bu anlamda 2024 yılı hem hastalarımız hem de bizim açımızdan çok zor geçti. 30 bini aşkın eczanemiz, sunduğu ilaç ve eczacılık hizmetlerini sırtındaki mali yüklerle boğuşarak sürdürebildi. Ama daha da kötüsü sesimiz duyulmazsa, gerekli önlemler alınmazsa 2025 yılı daha da karanlık bir yıl olarak anılacaktır. Eczanelerimizin ışığının karardığı, sağlık kapısının kapandığı bir yıl olacaktır” ifadelerini kullandı.

Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki İlaç Temin Protokolü’nün 1 Ekim 2024 itibarıyla sona erdiğini hatırlatan Korkmaz, 4,5 aydır yeni bir mutabakat sağlanamadığını belirtti.

Yeni bir protokolün acilen hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Korkmaz, “Eczanelerimizin sürdürülebilir olması için ekonomik koşullara uygun bir protokol yapılmalı” dedi.

“İlaç fiyat kararnamesi güncellenmeli”

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilaç firmalarının Kamu Kurum İskontosu uygulamamasına izin vermemesi gerektiğini vurgulayan Korkmaz, ilaç fiyatlandırma sisteminin revize edilmesini talep etti. Korkmaz, “Belli aralıklarla sürekli yaşanan ilaç yoklukları için kalıcı çözüm bulunması zorunludur. Bu sebeple ülkemizde beşeri ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılan ilaç fiyat kararnamesi’nin güncellenmesi ve hatta yeni bir modelin belirlenmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Ülke ekonomisiyle hem de eczanelerimizin geleceği için zorunlu hale gelmiştir. Ülke ekonomisini güçlendirmeli ve bu konuda gelecek vizyonu oluşturulmalıdır” diye konuştu.

Milas'ta Bilişim Dolandırıcılığı Zanlısı JASAT Operasyonuyla Tutuklandı Milas'ta Bilişim Dolandırıcılığı Zanlısı JASAT Operasyonuyla Tutuklandı

“Gıda takviyeleri denetlenmeli”

Başkan Korkmaz, internet ve marketlerde satılan gıda takviyelerinin ciddi bir sağlık riski oluşturduğunu belirterek, “Hepinizin sıklıkla kullandığı ve gıda takviyesi diye adlandırılan vitamin, mineral vb. ürünlerin internet ve marketler gibi eczane dışındaki alanlarda kontrolsüzce satılması sağlığınızı ciddi anlamda tehlikeye sokmaktadır. Bu ürünlerin bir an önce Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılması ve denetiminin sağlanması gerekmektedir. Çünkü bu ürünler de tedaviye destek amaçlı kullanılan birer ilaçtır, eczacı danışmanlığında ve eczanede sunulmalıdır” dedi.

“Mücadelemize devam edeceğiz”

Son olarak Korkmaz, mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı:

“İlaç ve sağlık hizmetlerinde bilginin, emeğin ve güvenin ilk adresi olan eczanelerimizin bu şartlarda ayakta kalması mümkün değildir. Acil önlemler alınmazsa eczane iflaslarının başlaması an meselesidir.

Bu talebimiz sadece meslek grubumuz adına yapılan bir çağrı değildir! Bilinmelidir ki, ülkemizde halk sağlığı sisteminin etkinliği ve ayakta kalması da ancak bu şekilde mümkündür.

Biz eczacılar, halkımızın sağlık kapısını açık tutmak için buradayız ve mücadelemize devam edeceğiz.

Haklı taleplerimizin karşılanması için gerekli adımlar atılsın, sağlık kapınız açık kalsın.

Muhabir: MERYEM ÖZEN