Arıtma Tesislerinde Güneş Devrimi: Muğla Tasarrufa Koşuyor
MUSKİ’den güneş enerjisinde yeni adım
MUSKİ Genel Müdürlüğü, Muğla genelinde kendi tesislerinde hayata geçirdiği güneş enerjisi yatırımları sayesinde bugüne kadar 53 Milyon TL tasarruf elde etti. Kurum, mevcut güneş enerjisi santrallerine (GES) yenilerini eklemeyi sürdürürken, son olarak Turgutreis Atıksu Arıtma Tesisi’nin çatısına 200 kilovat gücünde bir GES kurdu. Yıl sonuna kadar bu projeden yaklaşık 1 Milyon TL tasarruf sağlanması hedefleniyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın çevreci ve sürdürülebilir enerji vizyonu doğrultusunda, enerji verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda 7’nci çatı tipi uygulama olarak Bodrum Turgutreis Atıksu Arıtma Tesisi’nin çatısında kurulan güneş enerjisi sistemi devreye alındı. Yeni sistemin yıllık yaklaşık 1 milyon TL’lik katkı sağlaması bekleniyor.
Yenilenebilir enerjiyle hem çevreye hem bütçeye katkı
MUSKİ Genel Müdürlüğü, çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak şimdiye kadar yaklaşık 53 milyon TL tasarruf sağladı. Bu yatırımlar sayesinde tesislerin tükettiği elektriğin önemli bir kısmı güneş enerjisinden karşılanırken, karbon salınımı ve hava kirliliğinin azaltılmasına da katkı sunuldu.
Planlı yatırımlar doğrultusunda Muğla genelindeki atıksu arıtma tesislerinde GES kurulumları devam ediyor. Fethiye, Menteşe ve Milas’ta beş çatı tipi güneş enerjisi sistemi devreye alınırken, en kapsamlı projelerden biri olan Denizova’daki arazi tipi güneş enerjisi tesisi de hizmet vermeye başladı. Son olarak Bodrum Turgutreis Atıksu Arıtma Tesisi çatısında tamamlanan GES projesiyle tesisin enerji ihtiyacının büyük bölümünün karşılanması ve yaklaşık 1 milyon TL tasarruf sağlanması amaçlanıyor.
Bugüne kadar kurulan güneş enerjisi sistemleriyle yaklaşık 17 Milyon kilovat elektrik üretildi ve 53 Milyon TL tasarruf elde edildi. Söz konusu üretim miktarı, 2025 yılı içinde Dalaman, Datça, Seydikemer ve Ula ilçelerinde idarenin faaliyet alanlarında kullandığı elektrik ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde bulunuyor. Böylece tesislerin enerji ihtiyacının büyük kısmı güneşten sağlanarak hem maliyetler düşürülüyor hem de temiz enerji kullanımı yaygınlaştırılıyor.
2026’da yeni yatırımlar yolda
MUSKİ Genel Müdürlüğü, 2026 yılında da dört arıtma tesisinin çatısına daha güneş enerjisi santrali kurmayı planlıyor. Bu yatırımlarla enerji maliyetlerinin daha da azaltılması ve çevre dostu üretim modelinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Yeni projeler yalnızca elektrik üretimiyle sınırlı kalmayacak; aynı zamanda sürdürülebilir enerji anlayışının yaygınlaşmasına ve çevre bilincinin artırılmasına katkı sağlayacak. Kurulacak dört yeni santral sayesinde yenilenebilir enerji kullanım oranı artacak, karbon salınımı azalacak ve hava kirliliğinin önüne geçilmesine destek olunacak. Üretilecek enerji, tesislerin elektrik ihtiyacının büyük bölümünü karşılayarak önemli bir maliyet avantajı oluşturacak ve ilerleyen dönemde hayata geçirilecek projeler için de kaynak sağlayacak.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.