Atatürk’ü Görmüş ‘Düğereğin Çınarı’ Fikriye Sol, 106 Yaşında Yaşamını Yitirdi

Atatürk’ü Görmüş ‘Düğereğin Çınarı’ Fikriye Sol, 106 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Düğerek Mahallesi’nin hafızasına adını kazıyan, bölge halkının “Düğereğin Çınarı” olarak andığı Fikriye Sol, 106 yaşında hayata veda etti. Uzun ömrü boyunca Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına tanıklık eden Sol’un, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü gören ve o dönemin ruhunu yaşayan nadir isimlerden biri olması, vefat haberinin ardından bölgede derin bir üzüntü yarattı.

Aile yakınları, Fikriye Sol’un Atatürk’ü gördüğü günü hafızasında bir anıdan çok bir onur nişanı olarak taşıdığını, yıllar geçse de bu anısını sık sık anlatmaktan gurur duyduğunu ifade ediyor. Sol’un, Atatürk’e duyduğu saygı ve hayranlıkla ilgili anlattıkları, çevresinde dinleyen herkes üzerinde derin bir etki bırakıyordu. Cumhuriyet’in ilk kuşak tanıklarından biri olan Fikriye Sol, yaşadığı süre boyunca geçmiş ile bugün arasında köprü kuran bir hafıza niteliği taşıdı.
Yaşlılığa bağlı nedenlerle yaşamını kaybeden Fikriye Sol’un, Sarıyer spor kulübünde oynayan ünlü futbolcu Ozan Sol’un büyük ninesi olduğu da biliniyor. Aile fertleri, Fikriye Sol’un yalnızca bir aile büyüğü değil, aynı zamanda Düğerek Mahallesi’nin kültürel hafızasında özel bir yere sahip olduğunu belirtiyor. Asırlık yaşamının içinde pek çok dönem, zorluk ve değişim gören Sol, mahalle halkı tarafından “çınar” olarak anılmasının hakkını sonuna kadar vermiş bir isimdi.
Fikriye Sol’un cenazesi, bugün öğle namazının ardından Alaaddin Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek. Mahalle sakinlerinin yoğun katılım göstermesi beklenen cenaze töreni, Fikriye Sol’un yıllardır bölgede bıraktığı derin izlerin bir yansıması olacak. Onu tanıyanlar, “Bir dönemin tanığı daha aramızdan ayrıldı” sözleriyle üzüntülerini dile getiriyor.

Yüz Yılın Tanıkları belgeselinde yaşadıklarını anlatmıştı.

106 yaşındaki Fikriye Sol, Muğla Valiliği tarafından yaptırılan ve yönetmenliğini gazeteci Kenan Gürbüz’ün üstlendiği Yüzyılın Tanıkları belgeselinde, Atatürk’le nasıl tanıştığını anlatmıştı.

Bu haber toplam 90 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.