Başhekim Acar Anlattı: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde İhtiyaç Sahibi Çocuklara “Minik Eller” Desteği
112
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören çocukların sağlık hizmetlerinin yanı sıra temel ihtiyaçlarının da karşılanmasına yönelik hayata geçirilen “Minik Eller Mağazası”, sosyal sorumluluk ve toplumsal dayanışma anlayışıyla çalışmalarını sürdürüyor.
3 Eylül’de Muğla Valisi İdris Akbıyık’ın katıldığı törenle açılışı gerçekleştirilen mağazada; tedavi gören bebek ve çocukların kullanılmamış kıyafet, ayakkabı, çocuk bezi, hijyen setleri, oyuncak ve kitap gibi temel ihtiyaçları ücretsiz olarak karşılanıyor.
Projenin nasıl ortaya çıktığını anlatan Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ethem Acar, kendisinin de acil tıp uzmanı olduğunu belirterek, acil serviste karşılaştıkları bazı hastaların temel ihtiyaçlarının bulunmadığını gördüklerini söyledi.
Acar, özellikle trafik kazası gibi durumlarla acil servise gelen, genel durumu iyi olmayan ve maddi sıkıntılar yaşayan hastaların ihtiyaçlarının sağlık çalışanları tarafından fark edildiğini belirterek, “Bu bir sosyal sorumluluk projesi fikriydi” dedi.
Projenin oluşum sürecinde Destek Hizmetleri Müdür Yardımcısı İsmail Çağlar Altunkaynak’ın daha önce bu konuda edindiği tecrübenin de kendilerine yol gösterdiğini aktaran Acar, yapılan değerlendirmelerin ardından böyle bir mağazanın açıldığını ifade etti.
212
İhtiyaçlar sosyal çalışmacı tarafından belirleniyor
Başhekim Prof. Dr. Ethem Acar, mağazanın çalışma sisteminin özellikle hastaların ve ailelerin kendilerini mahcup hissetmeyeceği şekilde oluşturulduğunu vurguladı. Serviste yatan veya acil servise başvuran ve maddi durumunun iyi olmadığı değerlendirilen hastaların durumunun hemşireler tarafından ilgili birimlere bildirildiğini belirten Acar, ardından sosyal çalışmacının devreye girdiğini söyledi. Sosyal çalışmacının hastayı yerinde değerlendirdiğini ve ihtiyaçlarını belirlediğini aktaran Acar, bu sürecin hastayı rencide etmeyecek şekilde yürütüldüğünü ifade etti.
Belirlenen ihtiyaçların daha sonra hemşireler aracılığıyla mağazadan talep edildiğini anlatan Acar, gerekli malzemelerin hastaya ulaştırıldığını söyledi.
Bu sistem sayesinde ihtiyaç sahibi çocukların gereksinimlerinin doğrudan ve hızlı şekilde karşılanabildiğini belirten Acar, sürecin sosyal çalışmacı tarafından da takip edildiğini kaydetti.
312
“Hastayla sağlık çalışanı arasındaki bağı güçlendiriyor”
Projenin yalnızca ihtiyaç sahibi çocuklara destek sağlamakla sınırlı olmadığını belirten Acar, uygulamanın hastane çalışanları açısından da önemli olduğunu ifade etti. Mağazaya yapılan bağışlarda hastane personelinin de önemli katkısı bulunduğuna dikkat çeken Acar, çalışanların projeye dahil olmasının kurumsal aidiyeti artırdığını söyledi.
Acar, mağazanın aynı zamanda hastalar ve sağlık çalışanları arasındaki bağı güçlendiren bir uygulama olduğunu belirterek, projenin hastaların hastaneye uyumuna da olumlu katkı
sunduğunu ifade etti.
412
“Tüm malzemeler hayırseverlerin desteğiyle alındı”
Mağazanın oluşturulmasında Muğla halkının desteğinin büyük önem taşıdığını belirten Acar, mağazada bulunan malzemelerin tamamının bağışlarla temin edildiğini söyledi. Hem hastanede görev yapan personelin hem de Muğla genelindeki vatandaşların projeye destek verdiğini belirten Acar, hayırseverlerden yoğun destek gördüklerini ifade etti.
Bağış sürecinin nasıl yürütüldüğüne ilişkin de bilgi veren Acar, mağazaya para bağışı alınmadığını belirtti.
Temel ihtiyaç malzemeleri azaldıkça vatandaşların hastaneye gelerek hangi ürünlerin eksildiğini öğrenebileceğini söyleyen Acar, vatandaşların diledikleri ihtiyaç malzemelerini alarak mağazaya getirebileceğini ifade etti. Getirilen malzemelerin kayıt altına alındığını belirten Acar, bağışların sosyal çalışmacı üzerinden düzenli şekilde takip edildiğini söyledi.
512
Bir trafik kazası mağazanın önemini ortaya koydu
Mağazada çocukların her türlü temel ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını belirten Acar, kısa süre önce yaşanan bir trafik kazasının ardından mağazadan yapılan desteğin kendileri açısından da önemli bir örnek olduğunu anlattı.
Trafik kazası geçiren bir çocuğun hastaneye getirildiğini belirten Acar, çocuğun annesinin başka bir hastanede kaldığını, çocuğun ise yanında bir akrabasıyla bulunduğunu söyledi. Kaza nedeniyle kıyafetleri zarar gören çocuğun ihtiyaç duyduğu kıyafetler mağazadan karşılandığını belirtti.
Çocuğun kıyafetlerinin yenilenmesinin kendilerini de mutlu ettiğini ifade eden Acar, zor bir süreçten geçen çocukların bu tür temel ihtiyaçlarının karşılanmasının onlara bir nebze olsun huzur verdiğini düşündüklerini söyledi.
612
Acar, hastanenin zor zamanlarında hastaların yanında olmasının, hasta ve hasta yakınlarıyla sağlık çalışanları arasındaki ilişkiye de olumlu yansıdığını belirterek, bunun hastaneye duyulan güveni artırdığını ifade etti.
712
“Çocukların yaş grubuna uygun ihtiyaçlarını karşılıyoruz”
“Minik Eller Mağazası”nda yalnızca kıyafet ve benzeri temel ihtiyaçların bulunmadığını belirten Acar, çocukların yaş gruplarına uygun farklı ihtiyaçlarının da karşılanmaya çalışıldığını söyledi.
Kıyafet, ayakkabı, çocuk bezi ve hijyen malzemelerinin yanı sıra kitap ve oyuncakların da mağazada bulunduğunu belirten Acar, tedavi gören çocukların mümkün olduğunca farklı ihtiyaçlarına cevap vermeye çalıştıklarını ifade etti.
Projeden yararlanan ailelerden olumlu geri dönüşler aldıklarını da belirten Acar, kendilerine ulaşan ailelerin yapılan destekten dolayı son derece mutlu olduklarını söyledi. Acar, proje aracılığıyla ihtiyaç sahibi ailelere devletin varlığının da hissettirildiğini belirterek, bunun kendileri açısından önemli olduğunu ifade etti.
812
Hedef, mağazanın kapsamını genişletmek
Projenin başlangıçta çocuklara yönelik olarak hayata geçirildiğini belirten Prof. Dr. Ethem Acar, ilerleyen süreçte kapsamın genişletilmesinin planlandığını söyledi.
912
İhtiyaç sahiplerinin yalnızca çocuklarla sınırlı olmadığını vurgulayan Acar, ancak projeye bir noktadan başlanması gerektiğini belirtti.
1012
Çocuklara yönelik mağazayla bu sistemin yürütülebileceğinin görüldüğünü ifade eden Acar, ilerleyen dönemde çocukların yanı sıra erişkinler, kadınlar ve diğer ihtiyaç sahiplerine de destek sağlayabilecek bir yapıya geçmeyi düşündüklerini söyledi.
1112
Acar, “İhtiyaç sahibinin çocuğu, erişkini olmaz” anlayışıyla hareket ettiklerini belirterek, öncelikle çocuklarla başlayan projenin daha sonra bütün ihtiyaç sahiplerine ulaşabilecek şekilde yeniden organize edilmesinin hedeflendiğini ifade etti.
1212
“Muğla halkına teşekkür ediyorum”
Projenin hayata geçirilmesinde katkı sunan Destek Hizmetleri Müdür Yardımcısı İsmail Çağlar Altunkaynak, hastane personeli ve Muğla halkına teşekkür eden Prof. Dr. Ethem Acar, “Minik Eller Mağazası”nın hem ihtiyaç sahibi çocuklara destek olunması hem de sağlık hizmeti ile vatandaş arasındaki bağın güçlendirilmesi açısından önemli bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirtti.
Mağazanın ihtiyaç sahibi çocukların zor zamanlarında yanlarında olmayı amaçladığını ifade ederek, dayanışmanın sürdürülmesinin projenin devamlılığı açısından önem taşıdığını vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.