Başkan Dural:“ Türkiye’de Özel Okul Fiyatlarıyla ilgili 19 Okula Soruşturma Başlatıldı”
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Veli-Der Muğla Şube Başkanı Funda Karadağ Dural, yüksek özel okul fiyatlarının yalnızca Muğla’ya özgü olmadığını, Türkiye genelinde tartışma konusu olduğunu söyledi. Rekabet Kurumu’nun yapılan şikayetler doğrultusunda Türkiye’de fiyatlarla ilgili 19 özel okula soruşturma başlattığını hatırlatan Dural, enflasyonist ortamın da ücret artışlarını etkilediğini belirtti.

Özel okulların kira, öğretmen maaşı, enerji ve ısınma giderleri bulunduğunu ifade eden Dural, farklı projelere ayrılan bütçelerin de fiyatlara yansıdığını dile getirdi. Öğretmen ücretlerinin kamudaki öğretmenlerle aynı olduğunu varsaydığını söyleyen Dural, buna rağmen ortaya çıkan rakamların veliler açısından “fahiş” seviyelere ulaştığını kaydetti.
“Bu yıl zamlarla ilgili çok fazla şikayet var”
Velilerin çocuklarının temiz yemek yemesini ve güvenli bir ortamda eğitim almasını önemsediğini vurgulayan Dural, özel okulların tercih edilmesinde laik ve bilimsel eğitime yönelik baskıların da etkili olduğunu savundu. Devlet okullarındaki baskıların artması nedeniyle birçok ailenin özel okullara yöneldiğini belirten Dural, Muğla’da kiraların yüksek olmasının da ücretlere yansıdığını ifade etti.
Bakanlığın her yıl özel okul ücretlerine yapılabilecek zamlara tavan uyguladığını hatırlatan Dural, 2026 ve 2027 yıllarında ara sınıflarda yüzde 30,74; 1, 5 ve 9. sınıflarda ise yüzde 43,92 oranlarının belirlendiğini aktardı. Ancak bu oranlara forma, yemek ve servis gibi ek ücretlerin dahil edilmediğini belirten Dural, bu kalemlerin denetlenmediğini söyledi.
Bu yıl zamlarla ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını dile getiren Dural, özel okulların zam oranlarını düşürmek amacıyla Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe karşı Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Danıştay’da dava açtığını hatırlattı. Yetkinin bakanlıkta olduğunu ancak uygulamanın yeterliliğinin tartışmalı olduğunu ifade etti.
“Özel okullarda rehberlik servisleri çok ciddi çalışıyor”
Eğitim kalitesi açısından özel okullarla devlet okulları arasındaki farkın giderek açıldığını savunan Dural, özel okullarda sınava hazırlanan öğrencilerin yoğun etüt programları ve bireysel koçluk hizmetleriyle desteklendiğini belirtti. Devlet okullarındaki öğrencilerin de deneme sınavlarına girdiğini ancak özel okullardaki kadar erişim imkanına sahip olmadığını söyledi.
Özel okullarda rehberlik servislerinin aktif çalıştığını ifade eden Dural, sınav öğrencilerine yönelik psikolojik destek sağlandığını ve öğretmenlerin az sayıda öğrenciyle birebir koçluk yaptığını kaydetti.
“Veliler okullarla diyalog kurmalı”
Fahiş ücretlere karşı velilerin haklarını araması gerektiğini belirten Dural, Muğla gibi küçük yerlerde bunun kolay olmadığını söyledi. Velilerin Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuru yapabileceğini ancak öncelikle okullarla diyalog kurmalarını tavsiye etti.
Ücretlerin içinde ek kalemler olup olmadığının dikkatle incelenmesi gerektiğini vurgulayan Dural, özel okulların dayatma yapmasının yasak olduğunu ifade etti. Yüksek ücretlere karşı durması gereken kurumun Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu belirten Dural, tüm çocukların eşit koşullarda eğitim alabilmesi için velilerin talepte bulunmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.