Başkan Özata: “Öğretmenlerimizin Can Güvenliği Tehdit Altında”
Özata, İstanbul’un Çekmeköy ilçesinde görev yapan Çelik’in bir öğrencisi tarafından hunharca katledildiğini belirterek, “Kıymetli öğretmenimize Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve tüm eğitim camiamıza sabır ve başsağlığı diliyoruz. Aynı saldırıda yaralanan Zeynep Aybars Taşdemir öğretmenimize ve öğrencimize de acil şifalar temenni ediyoruz” dedi.

“Eğitim Çalışanları Tehdit Altında”
Özata, yaşanan olayın, eğitim çalışanlarına yönelik şiddet ve can güvenliği sorunlarının devam ettiğini ortaya koyduğunu söyledi. “Merhume öğretmenimizin disiplin kurulunda can güvenliklerinin bulunmadığını dile getirdiği ifade edilmektedir. Buna rağmen etkili önlemler alınmamış olması sorumluluğun ne denli ağır olduğunu göstermektedir. Bugün okullarımızda öğretmenlerimizin ve eğitim çalışanlarımızın can güvenliği ciddi bir tehdit altındadır” diye konuştu.
Özata, okullarda disiplin yönetmeliklerinin caydırıcı olmadığını, yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığını ve öğretmenlerin itibarını zedeleyen şikâyet hatlarının “saatli bomba” niteliğinde olduğunu ifade etti. Ayrıca liyakate dayanmayan yönetici atamaları, şeffaflıktan uzak ödül ve ceza mekanizmalarının mesleği rencide ettiğini belirtti.
Okullara Yeterli Bütçe Talebi
Güvenliğin çoğu okulda nöbetçi öğretmenler tarafından sağlandığını kaydeden Özata, “Öğretmenler hem eğitim vermek hem de güvenliği temin etmek zorunda bırakılmaktadır. Bu kabul edilemez bir sorumluluktur. Okullar, ödenek yetersizliği nedeniyle en temel güvenlik ihtiyaçlarını karşılayamaz durumdadır. Eğitim ve eğitim kurumları tasarruf edilecek alanlar değildir” ifadelerini kullandı.

Özata, her eğitim kurumuna güvenlik görevlisi tahsis edilmesini, okullarda kamera sistemlerinin kurulup aktif kullanılmasını ve rehber öğretmen sayısının artırılmasını talep etti. 100 öğrenciye bir rehber öğretmen düşecek şekilde norm kadro düzenlemesi yapılması gerektiğini vurguladı.
“Failin En Üst Sınırdan Cezalandırılmasını Talep Ediyoruz”
Türk Eğitim-Sen’in geçmişte de eğitimde şiddete karşı mücadele ettiğini belirten Özata, 2019 ve 2023 yıllarında iki ayrı kanun teklifi hazırlayarak TBMM’ye sunduklarını hatırlattı. Özata, “Bu vahşi saldırıyı gerçekleştiren failin en üst sınırdan cezalandırılmasını talep ediyoruz. Türk Ceza Kanunu’nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin ayrı ve ağırlaştırılmış bir suç tipi olarak düzenlenmesi öncelikli taleplerimiz arasındadır” dedi.
“Öğretmeni Korumak, Geleceğimizi Korumaktır”
Özata, öğretmenleri hedef alan, itibarsızlaştıran veya küçük düşüren söylemlere kesinlikle müsaade edilmemesi gerektiğini belirtti. Rabia Sevilay Durukan, Ayhan Kökmen, Ceren Damar Şenel, Necmettin Kuyucu, İbrahim Oktugan ve Fatma Nur Çelik gibi öğretmenlerin öğrencilerine en verimli oldukları dönemde katledildiğini vurgulayan Özata, “Öğretmene verdiğiniz değer, aslında çocuklarımıza verdiğiniz kıymettir! Çocuklarımız geleceğimizdir. Geleceğimizin karartılmasına asla müsaade etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
Özata, aileleri de çocuklarına öğretmenin kutsal görevini anlatmaları ve okullarla iş birliği yapmaları konusunda uyardı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.