Dr. Akça’dan 4 Mart Dünya Obezite Günü Mesajı

Dr. Akça’dan 4 Mart Dünya Obezite Günü Mesajı
İl Sağlık Müdürü Dr. Eriş Başaran Akça, 4 Mart Dünya Obezite Günü kapsamında yaptığı açıklamada obezitenin ciddi sağlık riskleri barındırdığını vurgulayarak, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekti; il genelinde ücretsiz danışmanlık hizmetlerinin sürdüğünü belirtti.

Dr. Akça, obezitenin vücutta sağlığı tehdit edecek ölçüde aşırı yağ birikimi anlamına geldiğini belirterek, Beden Kitle İndeksi’nin 30 ve üzerinde olmasının obezite olarak değerlendirildiğini ifade etti. Obezitenin; hipertansiyon, tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları, bazı kanser türleri ile kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları gibi birçok kronik hastalığın gelişiminde önemli bir risk faktörü olduğunu vurguladı.

Enerji alımı ile enerji harcaması arasındaki dengesizliğin obezitenin temel nedeni olduğuna işaret eden Dr. Akça, hareketsiz yaşam biçimi ve yüksek kalorili beslenme alışkanlıklarının bu süreci hızlandırdığını söyledi. Özellikle çocukluk çağında görülen obezite artışının, toplumun geleceği açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

Dünya genelinde ve ülkemizde olduğu gibi ilimizde de obezite oranlarının yükselişte olduğunu belirten Dr. Akça, önleyici sağlık hizmetlerinin önemine değindi. Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürütülen Sağlıklı Okullar Sağlıklı Gelecek İş Birliği Protokolü kapsamında yılda bir kez tüm okullarda ölçüm ve değerlendirme yapıldığını, riskli görülen çocukların ise ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirildiğini kaydetti.

18 yaş üstü bireyler için de tarama çalışmalarının sürdüğünü belirten Dr. Akça, Aile Sağlığı Merkezlerinde obezite taramalarının yapıldığını, risk düzeyi yüksek vatandaşların Sağlıklı Hayat Merkezleri ile gerekli durumlarda ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirildiğini ifade etti.

Obeziteyle mücadelede sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin temel rol oynadığını hatırlatan Dr. Akça, yetişkinlerin haftada en az 150–300 dakika, çocuk ve ergenlerin ise günde en az 60 dakika fiziksel aktivite yapmasının önerildiğini söyledi. Obezite tedavisinin mutlaka uzman kontrolünde yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

İlimizde 4 ilçede Sağlıklı Hayat Merkezi, 7 ilçede ise Obezite Danışma Birimi bulunduğunu belirten Dr. AKÇA, bu merkezlerde ücretsiz diyetisyen ve fizyoterapist desteği sunulduğunu hatırlattı. Vatandaşların Aile Sağlığı Merkezlerinden yönlendirme yoluyla ya da MHRS sistemi üzerinden “SHM Randevu Al” sekmesi aracılığıyla ücretsiz randevu oluşturabildiğini ifade etti.

Son bir yıl içerisinde il genelindeki Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Obezite Danışma Birimlerinden hizmet alan vatandaşların toplam 6.677 kilogram kilo kaybı sağladığını belirten Dr. Akça, toplum sağlığını korumaya yönelik bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarının kararlılıkla sürdürüleceğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 52 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.