Ege ve Akdeniz İçin Kritik Uyarı: “980 mb” Canavarı Geliyor!
Uzmanlar, bu tür derin siklonların sıradan yağışlı havalardan çok daha tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurgularken, özellikle kıyı kesimleri için önlem çağrısı yapıyor.
Beklenen Tehlikeler
Şiddetli fırtına ve dev dalgalar: Basınç farkının çok keskin olması nedeniyle rüzgârın zaman zaman fırtına hamleleriyle etkisini artırması bekleniyor. Kıyı şeridinde deniz kabarması ve yüksek dalgalar görülebilir. Yetkililer, tekne sahipleri ve balıkçıların liman güvenliğini şimdiden sağlaması gerektiğini belirtiyor.
Sel ve su baskını riski: Siklonun merkezinde oluşacak güçlü dikey hareket, kısa sürede metrekareye yüksek miktarda yağış bırakabilir. Dere yatakları, alt geçitler ve altyapısı zayıf bölgeler için sel alarmı veriliyor.
Hortum ihtimali: Ege ve Akdeniz’in sıcak deniz suyu enerjisinin, bu denli derin bir alçak basınç sistemiyle birleşmesi halinde, özellikle kıyı hattında yerel hortum oluşumları göz ardı edilmiyor.
Uzmanlardan Uyarı
Meteoroloji uzmanları, bu sistemin “sadece yağmur” olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, 12 ve 13 Şubat’ta mümkünse açık alandaki işlerin ertelenmesini, çatı altlarında, ağaç diplerinde ve riskli bölgelerde dikkatli olunmasını istiyor.
Yetkililer, vatandaşların resmî meteorolojik uyarıları yakından takip etmesini, çevredeki komşu ve yakınlarını da bilgilendirmesini öneriyor.
Gelişmeler anbean izlenirken, herkes için kazasız ve belasız bir sistem temennisi dile getiriliyor.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.