Gökova Sarı Susamı: ‘Deli Mehmet’ Rüzgarı ile Doğal Aromasını Koruyor

Gökova Sarı Susamı, geleneksel yöntemlerle üretiliyor ve iyotlu ‘Deli Mehmet’ rüzgarının etkisiyle aroması ve yağıyla öne çıkıyor. Üreticiler, işçi sıkıntısı nedeniyle bu lezzetin son kuşak üreticileri olduklarını belirtiyor.

sdcd

Rengi, tadı, aroması ve geleneksel üretim şekliyle ‘Altın Susam’ olarak bilinen Gökova Susamı’nda yolma ve istifleme işlemlerinin ardından silkme ve elekle eleme aşaması tamamlanarak, üreticiden tüketiciye ulaşacak son aşamaya gelindi.

Gökova Körfezi’nin ünlü ‘Deli Mehmet’ rüzgarının iyotlu esintisiyle aroması zenginleşen Altın Susamı üreten çiftçiler, her geçen yıl yaşanan işçi sıkıntısı nedeniyle üretimin son nesil ellerde olduğunu ifade etti.

Dünyaca ünlü mavi yolculuğun önemli noktalarından Gökova Körfezi’nin uç kesiminde yer alan Akçapınar, Akyaka, Gökova, Gökçe, Şirinköy ve Ataköy mahallelerinde yetişen Gökova Sarı Susamı, 90 günlük ekim, yolma, silkme ve elekleme sürecinin ardından hasat ediliyor. Hasat sonrası susam, başta Japonya olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde alıcı buluyor.

aw548633-05

Tamamen geleneksel yöntemlerle, makine kullanılmadan üretilen Gökova Sarı Susamı, kokusu ve aromasıyla yüksek talep görüyor. Susam; tahin, Muğla’da simitlerde ve Japonların geleneksel yemeği suşi üzerine tat vermek amacıyla kullanılıyor.

Gökova Sarı Susamı’nın aromasının ve kokusunun en önemli kaynağı, Körfez üzerinden kıyıya esen iyotlu meltem rüzgarı. Özellikle geceleri esen meltem susama tat verirken, Nisan ayındaki hafif yağmur ve ‘Deli Mehmet’ rüzgarı yağ ve iyot oranını artırıyor.

Susam üreticisi Mehmet Sarıoğlu, üretimin tamamen doğal olduğunu vurgulayarak, “Gökova Körfezinden aldığı iyotlu hava ile aroması ve yağı açısından bütün bölgelerde üretilen susamlar içinde en kaliteli olan budur. Sarı susamımız altın sarısıdır. Fiyatımız geçen yıl 150 TL civarındaydı, bu yıl 200 TL civarında olacak. En büyük sıkıntımız işçi bulmakta zorlanmamız. Bu işi yapacak insan sayısı azaldı. Biz son kuşağız” dedi.

aw548633-04

Sarıoğlu, üretim sürecini de anlatarak, “Ekimden yolmaya, yolmadan silkime kadar tüm aşamalar el emeğiyle yapılıyor. Hiçbir makine veya araç gereç kullanmıyoruz. Bütün işçilik tamamen bizim emeğimiz” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 42 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum