Hüseyin Anıl, Menteşe’de Şiir ve Söyleşi Programında Okurlarıyla Buluştu
18
Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Menteşe Belediyesi tarafından Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Şiir, Gün, Güneş ve Sarı Yaz” söyleşi, şiir dinletisi ve imza günü etkinliğinde gazeteci, yazar ve şair Hüseyin Anıl okurlarıyla bir araya geldi.
28
Programa Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras, Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay, CHP Muğla Seçilmiş İl Başkanı Nail Kızıl, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, partililer ve vatandaşlar katıldı.
38
Programın açılışında konuşan Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras,Hüseyin Anıl'ın yaşamı boyunca eğitimcilik, gazetecilik, yazarlık ve şairliğiyle topluma önemli katkılar sunduğunu belirterek, "Hayatı boyunca doğru bildiğini savunmaktan, sözünü söylemekten ve cesaret göstermekten asla çekinmeyen çok kıymetli bir büyüğümüz." dedi.
Anıl'ın Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, bilimin ve aydınlanmanın yolundan ayrılmayan bir isim olduğunu vurgulayan Köksal Aras, etkinliğin temasına da değinerek, "Hüseyin Hocamız günü, güneşi ve aydınlığı seven; karanlığa ise her zaman karşı durmuş bir isimdir." ifadelerini kullandı.
Konuşmasında Türkiye'nin içinde bulunduğu gündeme de değinen Köksal Aras, ekonomik sıkıntılar, kadın cinayetleri, çocukların suça sürüklenmesi ve toplumsal sorunların yerine yapay gündemlerin öne çıkarıldığını belirterek,"Karanlığın en koyu olduğu an, aydınlığa en yakın olduğumuz andır. Hiçbir zaman umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Atatürk'ün gösterdiği yolda çalışarak bu karanlığın üstesinden hep birlikte geleceğiz." dedi.
Programda Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ise Hüseyin Anıl’ın eğitimciliği, gazeteciliği, şairliği ve kültürel çalışmalarıyla Muğla’nın önemli değerlerinden biri olduğunu belirterek, uzun yıllardır doğruları savunmaktan vazgeçmeyen bir isim olduğunu söyledi.
48
Ardından özgeçmişi okunan Hüseyin Anıl; öğretmenlik yıllarından sendikal mücadelesine, gazetecilik faaliyetlerinden kültür-sanat çalışmalarına kadar uzanan yaşam öyküsünü katılımcılarla paylaştı. Konuşmasında son 12 yılda yarım kalan akademik çalışmalarını tamamladığını, yaşadığı siyasi süreçleri kalemiyle anlatmayı tercih ettiğini belirten Anıl, “Benim silahım kalemim ve bilgimdi.” ifadelerini kullandı.
58
Şiirlerinin temelinde aydınlık, özgürlük ve toplumsal mücadele anlayışının bulunduğunu dile getiren Anıl, yayımladığı eserlerin ortaya çıkış hikâyelerini de anlattı.
68
Programın dikkat çeken bölümlerinden biri ise Anıl’ın “Bağıra Bağıra” adlı şiirinin hikâyesini paylaşması oldu. Şiiri, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ile Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras’a ithaf ettiğini belirten Anıl, iki belediye başkanının evliliğini “Türk siyasi tarihinde örnek bir birliktelik” olarak değerlendirdi. Şiirin kitap kapağının ise illüstratör kızı Ekin Anıl tarafından hazırlandığını söyledi.
78
Etkinlik boyunca Hüseyin Anıl’ın şiirleri dinletiler eşliğinde seslendirilirken, edebiyat, kültür, demokrasi ve toplumsal hafıza üzerine söyleşi gerçekleştirildi. Program, imza günü ve katılımcılarla çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.
88
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.