Kadavreik böbrek nakliyle yeni hayatına merhaba dedi

Kadavreik böbrek nakliyle yeni hayatına merhaba dedi
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi organ nakil merkezinde 34 yaşındaki kadın hasta yapılan kadavreik böbrek nakliyle yeni hayatına merhaba dedi.

Böbrek yetmezliği nedeniyle 4 yıldır diyalize giren iki çocuk annesi Safiye Şahin, Organ Nakil Merkezi hekimleri Doç. Dr. Önder Özcan ve Op. Dr. Asım Onur’un bulunduğu cerrahi ekip tarafından yapılan başarılı nakil ameliyatı ile sağlığına kavuştu.

Çocukluk çağından itibaren böbrek rahatsızlığı olan hasta en son yaşadığı böbrek taşı rahatsızlıkları sonrasında 2019 yılından itibaren diyalize girmeye başladı ve tedavi gördü.

Organ nakil merkezi sorumlu hekimi ve aynı zamanda nakil ameliyatını da yapan Doç.Dr.Önder Özcan, organ naklinin öneminden bahsetti. Özcan, “Böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girmek zorunda kalan hastalar, tedavi süresince diyaliz makinalarına bağımlı bir yaşam tarzı sürdürmek zorunda. Kronik böbrek yetmezliğinin tedavisinde böbrek nakli hastalara normal yaşam tarzına dönmenin yanında, sağlıklı bir bireyde böbreğin görevlerinin tamamına yakınını gerçekleştirerek yaşam kalitesini yükseltir. Böbrek nakli sadece hastalar için değil, diyaliz makinalarına olan ihtiyacı azaltarak ülke ekonomisine de katkı sağlar.

Organ nakli organ bağışı ile mümkündür. Organ nakli canlı verici veya kadavreik bağış organlarla yapılır. Gelişmiş ülkelerde bağışlanan organların %80’i kadavreik organ bağışından yapılırken, ülkemizde bağışın yüzde 80’i canlı bireylerden, kalan yüzde 20’si ise kadavra vericilerden elde edilir. Bağış bekleyen hasta sayısının yüksek, bağış organ sayısının düşük olması sebebiyle herkesi gönüllü bağışçı olmaya davet ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Hasta Safiye Şahin, yaşadığı nakil süreciyle ilgili olarak “İlimizde Eğitim ve Araştırma Hastanesinde nakil ameliyatı olabilmesinin büyük bir şans olduğunu belirterek, emeği geçen tüm hocalarıma ve sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nce yapılan açıklamada, “Organ bağışı, 18 yaşından büyük bireylerin bilinçli bir şekilde ve özgür iradesiyle, organlarının bir veya birkaçını başka hastaların tedavisinde kullanılması adına bağışlanmasına denmektedir. Akli dengesi yerinde olup, 18 yaşını aşmış her birey organ bağışı yapmak amacıyla müracaatta bulunabilir.

Organ Nakil merkezimize kayıt olmak isteyen diyaliz hastaları B/ Blok 1. Kat Organ ve Doku Nakil Koordinatörlüğüne başvurabilirler.

Multidisipliner bir ekip çalışması ile gerçekleştirilen nakil ameliyatı sürecinde emeği geçen tüm mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

Safiye hanıma da ailesi ve sevdikleriyle sağlıklı bir ömür diliyoruz.” denildi.

Bu haber toplam 177 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.