Muğla Büyükşehir 2026’da 4 Milyon Yerel Tohum Dağıtmayı Hedefliyor

Muğla Büyükşehir 2026’da 4 Milyon Yerel Tohum Dağıtmayı Hedefliyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi, 2026 yılı yerel tohum dağıtım hazırlıklarına başladı.

“Yerel Tohum Ulusal Güç” sloganıyla kurulan ve bugüne kadar Türkiye’nin 81 iline 23 milyon yerel tohum ulaştıran merkez, 2026 yılında dağıtmayı planladığı ata tohumlarının hazırlıklarını sürdürüyor. Planlamaya göre yerel tohum dağıtımı 1 Şubat 2026 tarihinde gerçekleştirilecek.

Muğla’nın Ata Tohumları Türkiye’nin Dört Bir Yanına Ulaşıyor

Verimli topraklara sahip olan Muğla, tarım alanında önemli bir kent olarak üreticilere ve tarımsal üretime büyük destek sağlıyor. Büyükşehir Belediyesi, yerel tohum konusunda farkındalık yaratmayı da sürdürüyor. Türkiye’nin en kapsamlı Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezlerinden biri olan tesis, 2025 yılında 120 çeşit ata tohumundan elde edilen 3 milyon yerel tohumu Türkiye’nin 54 iline ulaştırdı.

Merkezdeki 980 çeşit ata tohumu, tüm kontrolleri yapıldıktan sonra dikim ve üretim süreçleri tamamlanarak Türkiye’nin dört bir yanına dağıtılıyor. Tesis, sebze tohumlarının yanı sıra orman, kaba yem ve tıbbi-aromatik tohumlarını da barındırıyor.

Türkiye’nin En Kapsamlı Yerel Tohum Merkezlerinden Biri Muğla’da

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi, Nisan ayında dikilen fidelerden tohum alma, yıkama ve kurutma çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Türkiye’nin en kapsamlı yerel tohum merkezlerinden biri olan tesis, 4 bin 700 metrekarelik alanda Yerel Tohum Deneme Parselleri, Tıbbi-Aromatik Bitki Parselleri, eğitim alanları, Distilasyon Tesisi ve 3 laboratuvar ile faaliyet gösteriyor.

Başkan Aras: “Üreten Köylümüzün Yanında Olmaya Devam Edeceğiz”

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla’nın verimli topraklara sahip önemli bir tarım kenti olduğunu vurgulayarak, yerel tohuma ve üretici köylülere desteklerini sürdüreceklerini ifade etti.

Başkan Aras, “Atalarımızdan bizlere miras kalan en önemli değerlerden biri yerel tohumlarımızdır. Muğla’nın verimli topraklarını işleyen köylülerimiz, korunmuş yerel tohumları kullanarak üretimlerini sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’nin en kapsamlı yerel tohum merkezlerinden birine sahibiz ve bugüne kadar 980 ata tohumumuzu envanterimize ekleyerek korumaya aldık. Üreten köylümüzün tohumdan hasada her zaman yanındayız. Türkiye genelinde ata tohumları konusunda farkındalık yaratmak için 81 ilimize ata tohumu dağıtımına devam ediyoruz. Muğla’nın verimli topraklarında yetişen ata tohumlarımız, ülkemizin her köşesinde toprakla buluşmaya devam edecek” dedi.

whatsapp-image-2025-09-20-at-11-04-09

whatsapp-image-2025-09-20-at-11-04-10

whatsapp-image-2025-09-20-at-11-04-11

whatsapp-image-2025-09-20-at-11-04-11-1

whatsapp-image-2025-09-20-at-11-04-12

Bu haber toplam 51 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.