Muğla Eğitim Araştırma Hastanesinde İdarenin Haksız ve Usulsüz Görevlendirmesine Yargı “Dur” Dedi
Bilindiği üzere Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyaliz Ünitesi’nde görev yapan bir sağlık çalışanının, ünitede yaşandığını ileri sürdüğü usulsüzlükleri, mevzuata aykırı uygulamaları ve hasta güvenliğini tehlikeye atan durumları dile getirmesinin ardından görev yerinin değiştirildiği belirtildi. Sendika tarafından yapılan açıklamada, söz konusu sağlık çalışanının bu nedenle Yatağan Ek Hizmet Binası’na görevlendirildiği ifade edildi.
Açıklamada, sağlık çalışanının yaptığı girişimin tamamen hukukun, mevzuatın ve meslek etiğinin gereği olduğu vurgulanarak, çalışanının kamu yararını ve hasta güvenliğini savunma amacıyla hareket ettiği kaydedildi. Sendika, bu nedenle yapılan görevlendirmenin hukuka aykırı ve haksız bir işlem olduğunu savunarak konuyu yargıya taşıdı.
Demokratik Sağlık-Sen tarafından, sendikanın avukatı Ali Furkan Çeken aracılığıyla açılan dava sonucunda Muğla 4. İdare Mahkemesi tarafından söz konusu görevlendirme işlemi hakkında yürütmenin durdurulması kararı verildi. Mahkemenin verdiği bu kararın, yapılan işlemin hukuka açıkça aykırı olduğunu ortaya koyduğu ifade edildi.
Sendika Başkanı Abdullah Gül, yaptığı açıklamada sağlık kurumlarının Türkiye Cumhuriyeti’nin yasalarıyla yönetilen kamu kuruluşları olduğunu hatırlatarak, bu kurumlarda görev yapan sağlık çalışanlarının halkın sağlığını korumak ve insan hayatını yaşatmak için büyük bir özveriyle çalıştığını belirtti. Sağlık çalışanlarının kamu adına görev yapan kişiler olduğunu vurgulayan Gül, bu nedenle çalışanların hukuka aykırı uygulamalar karşısında sessiz kalmalarının beklenemeyeceğini dile getirdi.
Gül açıklamasında, sağlık kurumlarının kişisel çıkarların ya da keyfi uygulamaların yürütüldüğü yerler olmadığını ifade ederek, “Bu hastane hiç kimsenin evinin bahçesindeki oyun parkı değildir. Sağlık çalışanları da kimsenin oyuncağı değildir.” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Demokratik Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarına yönelik kanunları hiçe sayan, keyfi ve baskıcı uygulamalara karşı durmaya devam edeceklerini belirten Gül, sendika olarak hukuk mücadelesini kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi. Açıklamada ayrıca, “Klimalı odalarda kurulan buzdan kaleler, adalet güneşinin karşısında erimeye mahkûmdur.” ifadeleriyle hukukun üstünlüğüne vurgu yapıldı.
Sendika yetkilileri, sırf idarenin uygulamalarını sorguladığı için bir hekimin görev yerinin değiştirilemeyeceğini, aynı şekilde bir sağlık çalışanının da kişisel tercihlere göre görev yerinin değiştirilmesinin kabul edilemeyeceğini ifade etti. Kamu kurumlarında yapılan görevlendirmelerin hukuka, mevzuata ve kamu yararına uygun olması gerektiği vurgulandı.
Öte yandan Demokratik Sağlık-Sen tarafından yapılan açıklamada, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyaliz Ünitesi’nde yaşandığı tespit edilen usulsüzlükler ve halk sağlığını tehlikeye atan uygulamalarla ilgili sendika tarafından yapılan başvuruların belgeli, kanıtlı ve tanıklara dayalı olduğu belirtildi. Bu konudaki sürecin sonuna kadar takipçisi olunacağı da kaydedildi.
Sendika ayrıca, açılan soruşturmaların “kurumun itibarı” gerekçesiyle kapatılmaya çalışılması durumunda hukuki mücadelelerinin daha da kararlılıkla süreceğini ifade etti. Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti’nin adalet sisteminin bu tür girişimler karşısında gerekli cevabı vereceğine inandıklarını dile getiren sendika yetkilileri, kamu kurumlarının hiçbir kişi ya da grubun keyfi şekilde yönetebileceği yapılar haline getirilmesine izin vermeyeceklerini belirtti.
Demokratik Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarının hakkını, hukukunu ve mesleki onurunu savunmaya kararlılıkla devam edeceklerini vurgulayarak açıklamasını “Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadeleriyle tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.