Muğla İl Tarım Müdürlüğü’nden Dünya Gıda Günü Mesajı
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 1945 yılında kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl dünya genelinde “Dünya Gıda Günü” olarak kutlanıyor. Bu özel gün, 150’den fazla ülkede düzenlenen etkinliklerle gıdanın önemi, güvenliği ve sürdürülebilirliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
Bu yıl “Daha İyi Gıdalar ve Daha İyi Bir Gelecek İçin El Ele” temasıyla kutlanan Dünya Gıda Günü kapsamında Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, farkındalık oluşturmak adına açıklamalarda bulundu.
“Halkın Sağlıklı ve Güvenilir Gıdaya Erişimi İçin Çalışıyoruz”
İl Müdürü Baydar, Muğla genelinde yürütülen gıda güvenliği çalışmalarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Muğla’da halkın sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimi için üretimin her adımında üzerimize düşen görevleri yerine getirmekteyiz. Bu yıl içerisinde 19.120 denetim gerçekleştirdik, 669 numune alarak kontrollerini yaptık. İlimiz genelinde aktif olarak görev yapan 99 gıda kontrol görevlimizle çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. ALO 174 Gıda Hattı’na gelen her ihbarı dikkatle değerlendiriyoruz. 15 Ekim 2025 tarihine kadar 935 başvuru değerlendirmesi yaptık, vatandaşları bilgilendirerek sonlandırdık ve 512 idari yaptırım kararını uyguladık.”
Gıda İsrafına Dikkat Çekti
Baydar, gıda israfının küresel ölçekte ciddi bir sorun haline geldiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“Gıda israfı, üretilen gıdaların ölçüsüz veya bilinçsizce tüketilmeden çöpe gitmesidir. Dünyada her yıl gıdaların yaklaşık üçte biri kaybedilmekte ya da israf edilmektedir. Türkiye'de ise kişi başına yılda ortalama 93 kilogram yiyecek çöpe atılmaktadır. Bu, tüketime hazır gıdaların yüzde 17’sinin doğrudan çöpe gitmesi anlamına geliyor.”
“Her Dokuz Kişiden Biri Açlıkla Karşı Karşıya”
Baydar, küresel açlık gerçeğine de dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Küresel olarak bakıldığında, üretilen tüm gıdaların üçte birinden fazlası israf edilerek çöpe atılıyor. Oysa dünya üzerinde her dokuz kişiden biri açlıkla karşı karşıya. Bu tablo, gıdanın ne kadar değerli olduğunu açıkça gösteriyor. Gıda israfının önlenmesi, insanlık için ahlaki bir sorumluluktur.”
“Sürdürülebilir Gıda Geleceği İçin Çalışmaya Devam Edeceğiz”
Türkiye’nin güçlü bir tarım ülkesi olduğunu belirten Baydar, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Tarım sektörü, ülkemiz ekonomisinin en önemli yapı taşlarından biridir. Bakanlık olarak, sürdürülebilir, güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşım konusunda farkındalık oluşturmak ve geleceğe daha güçlü bir gıda sistemi bırakmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”
Dünya Gıda Günü kutlu olsun!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.