Muğla’da 2026-2027 Adli Yılı Törenle Başladı
16
Muğla’da yeni adli yılın başlaması dolayısıyla Menteşe Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Törene Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necati Kayaközü, Muğla Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Şenol Kartal, Muğla Barosu Başkanı Levent Akgün, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras’ın yanı sıra hâkimler, cumhuriyet savcıları, avukatlar ve adliye çalışanları katıldı.
Tören, Muğla Barosu ve Muğla Adliyesi çelenklerinin Atatürk Anıtı’na sunulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından protokol konuşmalarına geçildi.
26
Akgün: “Avukat yoksa adalet de yoktur”
Törende konuşan Muğla Barosu Başkanı Levent Akgün, yeni adli yılın adalet, hukuk ve demokrasi açısından önemli bir dönemin başlangıcı olduğunu söyledi.
Avukatların mesleki sorunlarına dikkat çeken Akgün, geçen yıl dile getirilen taleplerin önemli bölümünün karşılanmadığını belirterek, avukatların üzerindeki ekonomik ve mesleki yüklerin arttığını ifade etti.
Avukatlara yönelik şiddetin de önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Akgün, bu konuda caydırıcı yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Savunma hakkının adil yargılanmanın temel unsurlarından biri olduğuna dikkat çeken Akgün, “Avukat yoksa adalet de yoktur” mesajını verdi.
Kamu avukatlarının özlük haklarından genç avukatların yaşadığı sorunlara, CMK ücretlerinden emekli avukatların ekonomik durumuna kadar çeşitli başlıklarda değerlendirmelerde bulunan Akgün, hukuk devletinin ve yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi çağrısında bulundu.
36
Kartal: “Temel hedefimiz adaletin zamanında tecellisi”
Muğla Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Şenol Kartal ise yeni adli yılın tüm yargı camiasına hayırlı olmasını diledi.
Adaletin yalnızca devlet düzeninin değil, toplumsal huzur ve barışın da temel güvencesi olduğunu belirten Kartal, yeni dönemde temel hedeflerinin hukukun üstünlüğü ve tarafsızlık ilkelerinden taviz vermeden adaletin zamanında tecelli etmesini sağlamak olduğunu söyledi.
Muğla Adliyesinde yargı hizmetlerinin daha etkin yürütülmesi için hâkim, savcı, avukat ve adliye personeliyle uyum içerisinde çalışacaklarını ifade eden Kartal, görevleri başında hayatını kaybeden yargı mensuplarını da rahmet ve minnetle andı.
46
Başsavcı Kayaközü: “Adaletin gerçek gücü toplumda oluşturduğu güvendir”
Törenin dikkat çeken konuşmalarından birini Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necati Kayaközü yaptı.
Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının yalnızca yargı mensuplarının değil, adalet arayan her vatandaşın güvencesi olduğunu belirten Kayaközü, adalet hizmetlerinin vatandaşta oluşturduğu güvenin önemine dikkat çekti.
Kayaközü, adaletin yalnızca mahkeme kararlarından ibaret olmadığını belirterek, vatandaşın adliyede karşılaştığı tutumun, işlemlerin özenli ve hızlı yürütülmesinin ve kararların anlaşılır olmasının da adalet duygusunun oluşmasında önemli olduğunu söyledi.
Hâkimlerden cumhuriyet savcılarına, avukatlardan adliye personeline, kolluk görevlilerinden bilirkişilere kadar herkesin adalet hizmetinin bir parçası olduğunu vurgulayan Kayaközü, şöyle konuştu:
“Adalet aynı zamanda masumun korunması ve mağdurun hakkının gözetilmesidir. Biz yargı mensupları için asıl başarı dosyaların sonuçlandırılması değil, vatandaşın adliyeden hakkının gözetildiği duygusuyla ayrılmasıdır. Adaletin gerçek gücü, toplumda oluşturduğu güvendir.”
56
“Muğla’nın her noktasında adalete güvenle ulaşılmalı”
Muğla’nın geniş coğrafyası ve ilçeleriyle kendine özgü bir çalışma ortamına sahip olduğunu belirten Başsavcı Kayaközü, özellikle turizm sezonlarında nüfusu önemli ölçüde artan kentte adalet hizmetlerinin etkin ve erişilebilir şekilde sürdürülmesinin önemine değindi.
Kayaközü, Muğla’nın hangi ilçesinde yaşarsa yaşasın her vatandaşın adalete güven içerisinde ulaşabilmesinin temel görevleri olduğunu ifade etti.
Yargı hizmetlerinin yürütülmesine katkı sağlayan hâkim, savcı, avukat, adliye personeli ve kolluk görevlilerine teşekkür eden Kayaközü, görevleri başında hayatını kaybeden yargı mensuplarını da rahmet ve minnetle andı.
66
Yeni adli yıl için birlik ve hukuk vurgusu
Konuşmasında Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık hedefini de hatırlatan Başsavcı Kayaközü, cumhuriyete, Anayasa’ya ve hukukun üstünlüğüne bağlılıkla görev yapmayı sürdüreceklerini söyledi.
2026-2027 adli yılının Türkiye’ye, Muğla’ya ve yargı teşkilatına adalet, huzur ve güven getirmesi temennisinde bulunan Kayaközü’nün ardından tören sona erdi.
Muğla’da yeni adli yılın başlamasıyla birlikte adliyelerde normal çalışma dönemine geçilirken, yargı mensupları yeni dönemde adalet hizmetlerinin daha hızlı, etkin ve güvenilir şekilde yürütülmesi için çalışmalarını sürdürecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.