Muğla’da Bir İlk: Yenidoğan Ambulansına Fototerapi Cihazı Takıldı
Muğla İl Sağlık Müdürü Eriş Başaran Akça’nın öncülüğünde gerçekleştirilen çalışma ile özellikle ilçe hastanelerinden il merkezine sevk edilen bebeklerin tedavi sürecinde önemli bir adım atıldı.
Uzmanlar, bebeklerin en az üçte ikisinde yaşamın ilk haftasında klinik olarak sarılık görüldüğünü belirtiyor. Ancak bazı bebeklerde hiperbilirubinemi seviyesinin yükselmesi durumunda, tedavi edilmediğinde geri dönüşü olmayan ciddi beyin hasarları oluşabiliyor.

Sarılık tedavisinde kullanılan fototerapi yöntemi, güneş ışığının iyileştirici etkisinin modern teknolojiyle belirli bir spektrumda ve kontrollü dozda uygulanması esasına dayanıyor. Bu yöntemle sarılık seviyesinin düşürülmesi, kan değişimi ihtiyacının azaltılması ve sarılığın beyne kalıcı zarar vermesinin önlenmesi hedefleniyor.
Sarılık tedavisi için ilçe hastanelerinden Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sık sık hasta sevki yapılırken, sarılık değerleri yüksek olan bazı bebeklerde nakil sürecinde de fototerapi tedavisinin devam etmesi gerekiyor.

Bu ihtiyaçtan hareketle Muğla İl Sağlık Müdürlüğü teknik ekibi tarafından geliştirilen proje kapsamında yenidoğan ambulansına fototerapi cihazı entegre edildi. Böylece bebeklerin tedavisi, hastaneye ulaşana kadar da güvenli ve etkin bir şekilde sürdürülebilecek.
Muğla’da ilk kez hayata geçirilen uygulamanın, yenidoğan sağlığının korunmasına önemli katkı sağlaması bekleniyor. Yetkililer, zamanla yarışan minik hastalar için tedavinin artık yolculuk sırasında da devam edebileceğini vurguladı.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.