Muğla’da Düğün Turizmi

Muğla’da Düğün Turizmi
Yemek Topluluğu) tarafından organize edilen "4. Geleneksel Düğün Yemekleri Festivali" Menteşe ilçesindeki tarihi "Arasta" bölgesinde gerçekleştirildi.

55F1D5A0 93F3 4127 8959 42A1Fd347C52-2Geleneksel Gelin Alma törenini izlemeye çevre illerden 20’ye yakın otobüsle yerli turist Muğla’ya geldi

Gelin Alma Töreninde Gelinin Babaannesi rolünü Çoçuklar Duymasının adlı dizinin Gülfidan’ı Sinema ve Dizi oyuncusu Günnihal Demir canlandırdı.

004D08D5 0E1A 4244 B0D7 36Bf951Ccb2D

Ücretsiz keşkek ve zerde ikramında bulunulan festivalde ziyaretçiler, esnaf lokantalarında yahni, keşkek, yoğurtlama, pilav ve zerdenin olduğu geleneksel düğün yemeklerini tatma fırsatını yakaladı.

Muğla'da Slow Food (Muğla Yavaş Yemek Topluluğu) tarafından organize edilen "4. Geleneksel Düğün Yemekleri Festivali" Menteşe ilçesindeki tarihi "Arasta" bölgesinde gerçekleştirildi.

Muğla’nın Menteşe İlçesinde bulunan Tarihi Arasta Çarşısının hak ettiği değeri görerek kültür ve sanatın merkezi olmasını amaçlayan festivalde, Muğla'nın geleneksel düğün kültürü, yemekleri tanıtılacak ve gelecek nesillere aktarıldı. Kente yüksek katma değer sağlaması hedeflenen festivale, Muğla Büyük Şehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile Muğla Ticaret Borsası destek veriyor.

Festival; Muğla’nın tarihi dokusunu barındıran Arasta Çarşısı, Kurşunlu Camii Meydanı, Yağcılar Hanı ve Zahire Pazarı gibi alanlarda düzenlenecek ve geleneksel düğün yemekleri kültürü, yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtıldı.

Düğün Yemeklerini Tattılar

Ege’nin farklı kentlerinden 20’ye yakın otobüsle Muğla’ya turlarla gelen ziyaretçiler Ücretsiz keşkek ve zerde ikramında bulunulan festivalde ziyaretçiler, esnaf lokantalarında yahni, keşkek, yoğurtlama, pilav ve zerdenin olduğu geleneksel düğün yemeklerini tatma fırsatını yakaladılar.

Muğla kültürünü en iyi yansıtan unsurlardan biri olan düğün yemekleri, bu yıl dördüncü kez düzenlenen Geleneksel Uluslararası Muğla Düğün Yemekleri Festivali ile dünyaya tanıtılacak. Festivale Rodos Müslümanları Kültür Eğitim ve Kardeşlik Derneği üyeleri de katıldı.

Festivalin açılışında Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, Rodos Müslümanları Kültür Eğitim ve Kardeşlik Derneği Başkanı Behice Sellavcı , Slow Food Muğla Sözcüsü Gürkan Tetik, Muğla Müftüsü Yaşar Çapçı ve MUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çahan katıldı. Festival protokol mensuplarının keşkek dövmesi ile başladı.

Geleneksel Gelin Alma Törenine Yoğun İlgi

Festivalde Tarihi Yağcılar İşhanı’ndaki damat evinden Zahire Pazarı'ndaki Kız evine Yörük geleneklerine uygun gelin alma ritüeli gerçekleştirildi. Kız evine hareket etmeden berber tarafından Damat Rolünü Canlandıran Halk Oyunları Sanatçısı Orhan Köse’nin damat traşı berber tarafından yapıldı. Traş sonrasında Damat “Zeybek” oynadı. Daha sonra Ege’nin farklı illerden gelen ziyaretçiler ve vatandaşlarla birlikte gelin almak için Gelin evine geçildi. Gelin evinde gelinin Babaannesi rolünü Çoçuklar Duymasının adlı dizinin Gülfidan’ı Sinema ve Dizi oyuncusu Günnihal Demir canlandırdı. Damadın Babası Rolünü ise Yaptığı Muğla Yemekleri ile tanınan ünlü aşçı Timur Kocabıçak, canlandırdı.

Kız isteme merasimin ardından gelin ve damada kına yakıldı. Merasimi izleyen misafirlerin üzerine şeker atıldı ve ikramlarda bulunuldu.

Kaymakam ve Başkan Zeybek Oynadı

Kız evinde yapılan kına merasimi sonrasında Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, Gelin rolündeki Almila Yağmur İnan ve Damat Rolündeki Orhan Köse ile birlikte “Zeybek” oynadı. Zeybek gösterisini izleyenler ise zaman zaman gösteriye eşlik ettiler.

Menteşe Belediye Başkanı Köksal, “Yavaşla Sakin ol, toprağa kulak ver”

Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras, festivalin sadece bir yemek etkinliği olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Slow Food hareketi sadece bir gıda hareketi değil; aynı zamanda bir yaşam felsefesi, bir direniş biçimi ve toprakla barış içinde yaşama çağrısıdır. Bu hareket bize diyor ki: Yavaşla, sakin ol, toprağa kulak ver, üreticiyi hatırla ve yediğin lokmanın kıymetini bilerek yaşa. Düğünler bizim kültürümüzde yalnızca iki insanın birleştiği törenler değildir. Aynı zamanda iki ailenin, iki köyün, bazen iki şehrin bir araya geldiği toplumsal dayanışma alanlarıdır. Düğün sofraları ise sadece yemek yenen yerler değil; neşenin, muhabbetin, geleneklerin, emeğin ve iyi niyetlerin paylaşıldığı özel alanlardır. İşte biz de bugün bu kıymetli sofrayı, bugünün ruhuyla, yeniden sizlerle birlikte kuruyoruz. Bu festival aracılığıyla geleneksel kültürümüzü yaşatıyor, gelecek kuşaklara taşıyoruz"

Bu haber toplam 196 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.