Muğla'da Engelli Raporu Tartışması: '22 Yıldır Değişmeyen Raporum Neden Düştü?'
15
Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisi devam eden Bahattin Ak, yaşadığı sürecin hem kendisini hem de ailesini zor durumda bıraktığını söyledi.
Trafik Kazasının Ardından Hayatı Değişti
Aslen Muğlalı olduğunu ve yaşamını Muğla'da sürdürdüğünü belirten Bahattin Ak, 19 Temmuz 2004 tarihinde geçirdiği trafik kazası sonrası paraplejik kaldığını anlattı. Yaklaşık 22 yıldır yüzde 92 oranında "tam bağımlı" ibareli sürekli engelli raporuyla yaşamını sürdürdüğünü ifade eden Ak, bu rapor sayesinde annesinin evde bakım maaşı aldığını söyledi.
Ancak raporun yenilenmesi istenince başlayan süreç, hayatını yeniden değiştirdi."
25
22 Yıllık Raporum Bir Anda Yüzde 80'e Düştü"
Bahattin Ak, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
"22 Mayıs 2026 tarihinde Yatağan Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından arandım ve engelli raporumun yenilenmesi gerektiği söylendi. Bunun üzerine 1 Haziran'da Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdum. Yeniden heyete girdim. Daha sonra 23 Haziran'da Yatağan Sosyal Hizmetler beni arayarak engelli raporumun yüzde 92'den yüzde 80'e düştüğünü ve bu nedenle annemin aldığı evde bakım maaşının kesildiğini bildirdi."
Raporun hangi gerekçeyle düşürüldüğüne ilişkin kendisine detaylı bir açıklama yapılmadığını öne süren Ak, yaşadığı mağduriyet nedeniyle Muğla İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvurduğunu ifade etti.
"Hastanede Yatarken Aydın'a Gitmem İstendi"
İtiraz sürecinde hakem hastane olarak Aydın Şehir Hastanesi'ne yönlendirildiğini belirten Ak, o süreçte sağlık durumunun buna elverişli olmadığını söyledi.
"Ben aylardır hastanede yüzüstü yatarak tedavi görüyorum. Bası yaralarım nedeniyle hareket etmekte zorlanıyorum. Buna rağmen bana Aydın'a giderek rapora itiraz etmem gerektiği söylendi. Bu halde nasıl gideceğimi sordum ancak bana herhangi bir çözüm sunulmadı. Sesimi duyurabilmek için bu haberin yapılmasını istedim."
35
Üçüncü Ameliyatını Geçirdi
Yaklaşık iki aydır Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören Bahattin Ak'ın, uzun yıllar akülü tekerlekli sandalye kullanmasına bağlı olarak kalça bölgesinde oluşan bası yaraları nedeniyle üç ayrı operasyon geçirdiği öğrenildi.
Tedavisinin halen sürdüğü ve uzun süre daha hastanede kalmasının beklendiği belirtildi.
45
İtiraz İçin 1.750 TL Muayene Ücreti Ödedi
Bahattin Ak, İl Sağlık Müdürlüğü'nün yönlendirmesi üzerine hakem hastane olan Aydın Şehir Hastanesi'ne başvurduğunu, burada rapor itiraz işlemleri kapsamında 1.750 TL muayene ücreti ödediğini ancak yapılan değerlendirme sonucunda rapor oranının değişmediğini söyledi.
Hakem hastanede verilen kararın da aynı şekilde yüzde 80 olarak kaldığını ifade eden Ak, yaşadığı mağduriyetin devam ettiğini dile getirdi.
İl Sağlık Müdürlüğü: "112 Ambulansı ile Nakli Sağlandı"
Konuyla ilgili Muğla İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise hastanın başvurusu üzerine gerekli yönlendirmelerin yapıldığını belirtti.
Yetkililer, engelli sağlık kurulu raporlarına ilişkin itirazlarda mevzuat gereği hakem hastaneye başvuru yapılmasının zorunlu olduğunu ifade ederek şu bilgileri verdi:
"Hastamız bize ulaştığında itiraz süresi içerisinde başvurusunu yapmasını sağladık. Hakem hastane olarak Aydın Şehir Hastanesi belirlendi. Hastamızın sağlık durumu dikkate alınarak 112 ambulansı ile nakli gerçekleştirildi. Hasta son kez İzmir'deki hakem hastaneye gitmek için başvuru yapabilir. İzmir'e giderken de hastamızın nakline yardımcı olacağız" dediler.
Sürecin Takip Edilmesini İstiyor
55
Tedavisi devam eden Bahattin Ak ise amacının yalnızca kendi mağduriyetinin giderilmesi olmadığını belirterek, benzer durumlarla karşılaşabilecek engelli vatandaşların da sesinin duyulmasını istedi.
Yıllardır aynı sağlık durumu ile yaşamını sürdürdüğünü ifade eden Ak, rapor oranındaki değişikliğin gerekçesinin kendisine ayrıntılı şekilde anlatılmasını ve yaşadığı mağduriyetin yeniden değerlendirilmesini talep etti.
Yaşanan olay, engelli sağlık kurulu raporlarının yenilenme süreçleri ile bu raporların sosyal destekler üzerindeki etkisini yeniden gündeme taşırken, benzer durumda bulunan vatandaşların hak arama süreçlerine ilişkin tartışmaları da beraberinde getirdi"
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.