Öğrencilerin Ürettiği Muğla’nın Yerli Togg’u Gale48, Teknofest Finallerinde
Final yarışları 24-31 Ağustos 2025 tarihleri arasında TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde düzenlenecek.
Okul, danışman öğretmenler ve 6 öğrenciden oluşan MUTEG EA Takımı ile yerli elektrikli araçları Gale48’i yarışa götürecek. Aracın adı ve logosu, halk arasında “Gale” olarak bilinen bir sincabı simgeliyor. Takım, Muğla’yı temsil eden yeşil-beyaz renkleriyle dikkat çekiyor.


Gale48’in Öne Çıkan Özellikleri
Gale48, bataryayla çalışan tamamen elektrikli bir araç olup, tek şarj ile 90-100 km menzil kat edebiliyor. Geçen sene 3 ödül kazanan araç, bu sene Türkiye genelinde yaklaşık 500 takım arasından seçilen 25 finalistten biri olarak 5. kez finale kaldı. Aracın elektronik sistemleri, kaporta, fren, direksiyon, farlar ve koltuklar dahil tüm parçaları öğrenciler tarafından tasarlandı ve üretildi. Böylece Gale48, adeta Muğla’nın yerli elektrikli otomobili olarak öne çıkıyor.

Gale48’in Hikayesi ve Tasarım Detayları
Araç, klasik otomobillerin estetiği ile yeni nesil elektrikli araç teknolojisinin harmanlandığı bir tasarıma sahip. Önceki yıllarda kullanılan siyah renk, 2021’deki Muğla yangınlarına dikkat çekmek amacıyla tercih edilmişti; günümüzde ise yeşil ve beyaz renkler, şehri ve doğayı temsil ediyor. Aracın logosundaki sincap simgesi (Gale), klasik ile moderni birleştiren tasarım anlayışını vurguluyor.

Takım ve Danışman Öğretmenlerin Açıklamaları
Okul müdürü Süreyya Meşeli, “Gençlerimiz bu projeye 5 yıldan bu yana büyük emek verdi. Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Muğla Valiliğimiz de destek oldu. Bu bir milli teknoloji hamlesidir. Gençlerimiz ve Muğlamız adına en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyorum. Yarışmada başarılar diliyorum” dedi.
Danışman öğretmen Ali Uzun, “Çağlar Seyfi Yıldırım öğretmenimizle birlikte aracın danışmanlığını yürütüyoruz. Bu sene beşinci kez finallere kaldık. Türkiye genelinde 500’e yakın başvuru vardı, biz 25 finalist arasına girdik. Yarışmada amacımız Muğla’yı ve okulumuzu en iyi şekilde temsil etmek. Araç üzerindeki sistemlerin tamamı öğrencilerimiz tarafından geliştirildi; batarya yönetimi, araç kontrol sistemi, güvenlik donanımları ve dokunmatik ekran dahil her şeyi öğrencilerimiz tasarladı” ifadelerini kullandı.
Danışman öğretmen Çağlar Seyfi Yıldırım ise, “Araç kontrol sistemi, batarya yönetim sistemi ve güvenlik sistemleri tamamen öğrencilerimiz tarafından geliştirildi. Araç, dokunmatik ekran ile tüm kontrol sistemlerini yönetebiliyor. Ayrıca kara kutu sistemi ile herhangi bir arıza durumunda tüm veriler kayıt altına alınıyor. Renklerimizi Muğla’ya destek için yeşil-beyaz yaptık” dedi.
Öğrenci Ege Alp Manus ise, “Birkaç yıldır takım olarak büyük bir özveriyle çalışıyoruz. İş organizasyonunu planlayarak her detayı özenle gerçekleştiriyoruz. Elektrikli araçlarla ilgilenmek ve bu projede yer almak bizler için çok değerli” dedi.



Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.