Sayıştay Raporu Çıktı: Muğla Büyükşehir Belediyesi Şirketinde Fazla Mesai Aşıldı, Kıdem Tazminatı Ayrılmadı
Sayıştay raporunda, 26 Aralık 1992 tarihli ve 21447 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 Seri No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’ne atıf yapılarak, ihtiyatlılık kavramı gereği işletmelerin muhtemel gider ve zararlar için karşılık ayırması gerektiği hatırlatıldı. Raporda ayrıca, kıdem tazminatı karşılıklarının kısa vadeli olanlarının 372 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı’nda, uzun vadeli olanlarının ise 472 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı’nda izlenmesi gerektiği raporda belirtti.
Ancak yapılan incelemede, Emek Personel Limited Şirketi’nin bu uygulamayı gerçekleştirmediği ve söz konusu hesapların kullanılmadığı belirlendi. Sayıştay, bu durumun şirketin mali tablolarında eksik bilgiye neden olduğunu ve finansal raporların gerçek durumu tam olarak yansıtmadığını ifade etti.
Raporda, muhasebenin temel amacının finansal tablo kullanıcılarına doğru ve güvenilir bilgi sunmak olduğu hatırlatılarak, “İhtiyatlılık kavramı, işletme faaliyetlerinde var olan belirsizlik ve risklerin dikkate alınmasını sağlayan basiretli bir muhasebe yaklaşımıdır.” değerlendirmesinde bulunuldu.
Öte yandan, kamu idaresi tarafından Sayıştay’a gönderilen cevapta, bulguya konu eksikliğin giderildiği, 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla kıdem tazminatı karşılıklarının ayrıldığı ve ilgili hesapların bilanço ile hesap planında yer aldığı belirtildi.
Sayıştay, bundan sonraki dönemlerde de kıdem tazminatı karşılıklarının vadelerine göre 372 ve 472 hesaplarda izlenmesi gerektiğini raporladı.
Ayrıca, Sayıştay’ın yayımladığı 2024 yılı denetim raporuna göre, Muğla Büyükşehir Belediyesi Emek Personel Limited Şirketi bünyesinde çalışan bazı işçilere, İş Kanunu’nda belirtilen yasal sınır olan yıllık 270 saatin üzerinde fazla mesai yaptırıldığı tespit edildi.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 41’inci maddesi, fazla çalışma süresinin bir yılda toplam 270 saati geçemeyeceğini açıkça hükme bağlıyor. Aynı kanuna dayanılarak hazırlanan ve 6 Nisan 2004 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği” de bu sınırı teyit ediyor. Yönetmelikte ayrıca bu sınırın, “işyerine değil, doğrudan işçinin şahsına ait olduğu” vurgulanıyor.
Sayıştay denetçileri, şirket tarafından sunulan 2024 yılı Aralık ayı fazla mesai çizelgelerini inceleyerek, bazı personelin yıllık 270 saati aşan sürelerde fazla çalıştırıldığını belirledi. Raporda, bu durumun mevzuata aykırı olduğu ifade edildi.
Raporun ilgili kısmında şu değerlendirme yer aldı:
“Yapılan inceleme sonucunda, şirket bünyesinde çalışan bazı personele, mevzuatta belirtilen yıllık fazla çalışma sınırını aşacak şekilde mesai yaptırıldığı tespit edilmiştir.”
Kamu idaresi tarafından Sayıştay’a gönderilen cevapta ise bulguya katılım sağlandığı ve düzeltici işlemlere başlandığı bildirildi.
Sayıştay, fazla çalışma uygulamalarının 4857 sayılı İş Kanunu’na ve ilgili yönetmelik hükümlerine uygun şekilde yürütülmesi gerektiğini belirterek, bundan sonraki dönemlerde işçilere yasal sınırları aşan mesai yaptırılmaması yönünde uyarıda bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.