TAB Başkanı Şahin: Muğla’da 5 Bin Arıcı Var, Katma Değerli Arı Ürünlerine Destek Şart

TAB Başkanı Şahin: Muğla’da 5 Bin Arıcı Var, Katma Değerli Arı Ürünlerine Destek Şart
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, Türkiye’nin arıcılıkta dünyada ikinci sırada yer aldığını belirterek, katma değerli arı ürünlerinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Muğla’da 5 bin arıcının bulunduğunu ifade eden Şahin, sektörün hem üretim hem de ihracat gücü açısından büyük potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun projelerinin arıcılık sektörüne de kanalize edilmesi çağrısında bulundu.

Arıcılık sektörüne yönelik destekleri değerlendiren Şahin, üretimin büyük ölçüde aileler tarafından yapıldığını ve bu nedenle desteklerde kadın-erkek ayrımı yapılmaması gerektiğini ifade etti. Şahin, arıcılığın köylerde veya şehirlerde değil, iller arasındaki uygun alanlarda yapıldığına işaret ederek, “15-20 bin kilometre yol kat eden arıcılık sektörüne mutlak suretle ‘gezgin arıcı’ muamelesi yapılması ve arıcılıkta mazot desteğinin verilmesi lazım.” dedi.

thumbs-b-c-8f4b069abc69382ca7d48f88cb5c0a7a

“Türkiye Arıcılıkta Dünyada İkinci Sırada”

Desteklerin sektörün önemi çerçevesinde verilmesi gerektiğini söyleyen Şahin, ayçiçeği, pamuk ve her türlü meyve üretiminde arıya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Türkiye’nin arıcılıkta dünyada ikinci sırada olduğunu hatırlatan Şahin, “Sektörün ihracat gücü bulunuyor, en azından sektöre bu yönüyle destek vermeniz lazım.” diye konuştu.

Bal dışında arı sütü, polen ve arı ekmeği gibi ürünlerin de önem kazandığını dile getiren Şahin, bu ürünlere yönelik de destek sağlanması gerektiğini belirtti. Arı zehrinin son yıllarda öne çıktığını söyleyen Şahin, üretim ve pazarlamaya ilişkin düzenleme beklentisini şöyle dile getirdi:

“Arı zehri gibi bazı katma değerli ürünlerin üretimi, saklanması ve nakliyesi gibi prosedürlere ilişkin üreticilere yol gösterecek düzenleme bekliyoruz. Arıcıların önündeki en büyük engellerden bir tanesi de bu. Arı zehrini üretsem nasıl pazarlayacağım? Bir üretim tebliğinin olması lazım. Arı zehri üretiyoruz, bu, üretilmesi gereken önemli bir ürün. Dünyadaki arı ırk ve ekotiplerinden 7’si bizde. Tek ırkla yapmıyoruz ama bazı şeylerde arıcılığın önünü açmamız lazım. Şu anda firmalar arı zehri almıyor, sadece arı sütü ve ekmeği alıyor. Devletimizin, Bakanlığımızın, gerekse de Sağlık Bakanlığının bu konuda ciddi tedbirler alıp önünü açması lazım. Polen satılıyor ama katma değerli ürünlerde önümüz çok açık değil.”

thumbs-b-c-05ade9d55543d14575ecc538ef888b5e

Muğla Arıcılık Turizmi İçin Önemli Bir Merkez

Arıcılık turizmine de dikkat çeken Şahin, bu alanda çalışmaların tanıtılmasının önem taşıdığını söyledi. Muğla’da 5 bin, Ordu’da 3 bin, Adana ve Mersin’de ise 2 bin 800 arıcının bulunduğunu belirten Şahin, arıcılık turizminde bu şehirlerin öne çıkarılabileceğini kaydetti. Ayrıca Antalya’dan Çanakkale’ye kadar çam balı üretim yerlerinin tanıtımda kullanılabileceğini ifade etti.

TAB Başkanı Şahin, TÜBİTAK desteğiyle Antalya Üniversitesi iş birliğinde yürütülen “Gen Susturma Projesi” ile varroa destructor akarına karşı dirençli bal arısı geliştirmeyi hedeflediklerini de açıkladı.

“Bu proje bizim için, ülke için, dünya için önemli. Gelecek yıl projenin sonucuna bakılacak. Ama bu konuların daha fazla desteklenmesi lazım. Böyle ıslah merkezi kuran birliklerde Bakanlığın bir danışman, bir ziraat mühendisi ve bir tarım teknikerinin istihdamını sağlaması lazım.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:ANADOLU AJANSI

Bu haber toplam 51 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.