Üniversitede, Yazar-Okur Buluşması Gerçekleşti

Üniversitede, Yazar-Okur Buluşması Gerçekleşti
Metinbilim, Yazar Aziz Deniz ile okurlarını buluşturdu.

as

Metinbilim Enstitüsü Derneği ve MSKÜ Metinbilim Topluluğu iş birliği ile gerçekleşen toplantıda yazar Aziz Deniz, geçen yıl yayımlanan Nasturi Güneşi Arzella adlı romanı ile ilgili bir sohbet yaptı. MSKÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Sevda Ersoy’un sunuculuğunu, aynı bölümden Rabia Ataş’ın yönlendirici olarak görev yaptığı sohbette, romanın yazarı Aziz Deniz ile eseri Nasturi Güneşi Arzella romanının içeriği ele alınıp roman tekniği hakkında sohbette bulunuldu.

Rabia Ateş’in sorularıyla yönlendirilen sohbette, Nasturi Güneşi Arzella romanının dayandığı tarihî ve folklorik arka plan ele alındı.

whatsapp-image-2026-05-19-at-09-43-10

Romanın oluşumu ile ilgili soruya verdiği cevapta Aziz Deniz, memleketine dönen Şahin’in yöresinin kültürünü merak etmesi ve bu merak ile 700 yıllık bir mazinin birikimini roman tekniği ile yazdığını söyledi ve romanın merkezine efsanevi bir şahsiyet olarak Arzella’yı ve Şahin’i aldığını belirtti.

Rabia Ataş’ın sorduğu sorularla ilerleyen sohbette, romanda ele alınan Nasturi kültürünün oluşturduğu birikim üzerinde duruldu. Nasturî prensesi Arzella’yı arayan Şahin, bu yolculuğu esnasında yörenin erkek ve kadın giyim-kuşamları, kutnu kumaştan yapılan “üç etek” ve “edik” kıyafetleriile yörenin tarihî bir özelliğinin yansıtılması üzerinden duruldu. Romanda geçen renklerin ve sayıların sembolik değerleri ile yore halkının zihinsel yapısının ele alındığı; ağaç kültürü ile toplumun doğa ile olan ilişkisi tespit edildiği konuşuldu. Romanda, yore kültürünün mimari eserlerinde görülen çeşitli hayvan motiflerinin de birer canlı olarak yer almasına dikkat çekildi ve tarih boyunca dünyanın en zengin inanç kültürünü barındıran mardin ve Turabdin yöresindeki inanç birikiminin romana yansıması ile ilgili tespitlerde bulunuldu; ayrıca bu inanç sistemlerinin mekanlı romanın tarihsel mekanları olarak kaydedildi. Romanda yörenin zengin yemek klütüründen kesitler de verildiği belirtildikten sonra, romanda Nuh tufanı,Mem u Zin, Gılgamış desteni gibi birikimlerin verilmesiyle bir hafıza tazelenmesine dikkat çekildi.

whatsapp-image-2026-05-19-at-09-43-11

Sohbetin sonunda, Aziz Deniz’in Arzella romanı ile ilgili olarak şu sonuca varıldı:
Aziz Deniz tarafından kaleme alınan Arzella romanı Mezopotamya coğrafyasının binlerce yıllık birikimini bünyesinde toplayan devasa bir kültürel bellek hazinesi niteliği taşımaktadır. Metin içerisinde yer alan halk kültürü ögeleri kuru birer bilgi yığını olmaktan çıkarak olay örgüsünün içine ustalıkla yerleştirilmekte ve anlatının estetik dokusunu bütünüyle şekillendirmektedir. Mekân kurgusu coğrafyayı sadece bir dekor olarak kullanmak yerine ona ruhu olan bir kimlik yükleyerek maddi kültür varlıkları üzerinden toplumsal hiyerarşinin okunmasını sağlamaktadır. İnanç unsurları ile ritüeller karakterlerin dünyayı algılayış biçimini belirleyen yaşayan bir otoriteye dönüşürken halk edebiyatı ürünleri kurgunun modern yapısını kadim bir temel üzerine oturtmaktadır. Yazarın folklorik unsurları kurgunun doğal bir parçası haline getirmesi bu eseri kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasında başarılı bir taşıyıcı konumuna yükseltmektedir. Netice itibarıyla bu eser halk bilimi disiplini açısından kıymetli bir referans teşkil ederek Mezopotamya'nın zengin bir dökümünü sunmaktadır.

Toplantı, tazar Aziz Deniz ve moderator Rabia Ateş’e katılım ve teşekkür belgelerinin verilmesiyle sona erdi. Sohbete öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Bu haber toplam 62 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.