Muğla Üniversitesi Maskotu “Carretta”

Muğla Üniversitesi Maskotu “Carretta”
Türkiye’de ilk defa bir devlet üniversitesi kendi maskotunu yaptı, gururlu ve onurluyuz. Sanırım diğer devlet üniversitelerine öncü olacak bir girişim.Muğla...

Türkiye’de ilk defa bir devlet üniversitesi kendi maskotunu yaptı, gururlu ve onurluyuz. Sanırım diğer devlet üniversitelerine öncü olacak bir girişim.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin 9 aylık çalışma sonrası maskotunu carretta carretta olarak belirlemişler. İsmine ise henüz karar verilememiş. Maskotun ismini, düzenlenecek yarışma ile belirleneceğini bildiren üniversite yetkilileri, çalışmayı yürüten SİN Ajans ve Önde 1 Danışmanlık firmalarına teşekkür etmişler. Benden de tebrikler.

Uzun zamandır bir eksik var diyordum üniversitede meğerse maskotmuş o eksik. Maskotun varlığının, üniversite ile çalışanların ve öğrencilerin arasında duygusal bir iletişim kurması açısından önemli olduğunu belirten yetkililer, üniversite kimliğinin vücuda bürünmesi olarak değerlendirilebileceğini de söylemişler.

Ufak bir araştırma yapıp carretta carretta’ların temel özelliklerini çıkarttım. Nesli tükenmekte olan bu canlılar, öncelikle denizde yaşarlar ki bu Muğla Üniversitesi ile bağdaşlaşıyor, gerek coğrafi konumundan gerekse Muğla Üniversitesi su mühendisliği bölümünün başarılı araştırmaları ve yayınladıkları makalelerden.

Carretta carretta’lar Türkiye’nin Mersin ve Muğla sahillerinde görülür. Karaya yalnızca yumurtalarını bırakmak için çıkarlar. Oksijeni havadan almasına rağmen suyun altında yaşarlar. Carretta carretta’ların şanslıları uzun ömürlü olmalarıyla bilinir ki Muğla Üniversitesinin ömrü de uzun olacaktır hiç şüphe yok.

Bir diğer temel özelliği ise ağır hareket etmeleridir. Bu özelliğin Muğla Üniversitesine pek uyduğunu söyleyemeyiz açıkçası. Çünkü Muğla üniversitesi hızlı hareket ederek büyümeye geçenlerden. Güzel sanatlar fakültesinin inşası, kampus camii inşası, tıp fakültesi, yüksek okullar vs. hepsinde önemli yol kat eden Muğla üniversitesi başarılı ve bir o kadar da hızlı hareket ettiğini söyleyebiliriz. Yani carretta carretta’lar ile uyuşmayan tek özellik hızları olsa gerek.

Ayrıca bu hayvanların ışığa doğru yol aldıkları da bilinmekte. Yani carretta carrettalar yumurtalarını bırakmak için sahile çıktıklarında herhangi bir ışık görürlerse o ışığa doğru ilerlerler ve denizin yolunu kaybedebilirler. Bu da onların yaşamlarına mal olabilir. Muğla üniversitesi de ışığa doğru, yanan “ampule” doğru ilerleyenlerden sanırım. Umarım carretta carretta’lar gibi ışığa ilerlemelerindeki gibi bir sonuç çıkarmaz.

İlla maskot seçilecekse bence en doğru maskotu seçmişler diye düşünüyorum. Umarım bundan sonra nesli tükenmekte olan carretta carretta’lara karşı halkta bir farkındalık yaratılır ve hak ettiği değeri görürler ve güvenli bir şekilde yumurtalarını bırakabilir ve denize dönebilirler.

Hem Muğla üniversitenin, bu maskot olayından sonra carretta carretta’lara karşı sorumluluklarının arttığını düşünenlerdenim. Bunun da takipçisi olacağımdan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Bu haber toplam 753 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.