Muğla'nın Yatağan ilçesinde yer alan Stratonikeia Antik Kenti, 2.200 yıllık geçmişiyle dikkat çeken bir mühendislik başarısına sahip.

A W339056 01

800 dönümlük alanda yer alan bu antik kent, tarih boyunca pek çok doğal afete maruz kalmasına rağmen, özellikle su ve atık su drenaj sistemleri bugün bile işlevsel durumda.

A W339056 02-1

Stratonikeia'nın kanalizasyon ve yağmur suyu tahliye sistemleri, o dönemdeki şehircilik anlayışının ne denli ileri olduğunu gözler önüne seriyor.

YATAĞAN'DA DARP EDİLEREK ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ: SON GÖRÜNTÜSÜ KAMERADA YATAĞAN'DA DARP EDİLEREK ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ: SON GÖRÜNTÜSÜ KAMERADA

A W339056 04

Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, antik kentteki drenaj sistemlerinin günümüzde bile örneği bulunmayan bir mühendislik harikası olduğunu belirtiyor.

Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerinde bile mükemmel şekilde düzenlenmiş olan bu kanalizasyon yapıları, günümüzde bile işliyor. Prof. Dr. Söğüt, kütüphane, hamam ve tiyatro gibi yapıları gezdiğinde, bu sistemin her koşulda çalıştığını gözlemlemenin oldukça şaşırtıcı olduğunu vurguluyor.

A W339056 05

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik de, antik kentin altyapısının modern mühendislik ile karşılaştırılabilecek kadar gelişmiş olduğunu ifade ediyor.

Kentin ana caddeleri ve diğer alanlar, yağmur suyu drenaj hattıyla donatılmış, suyun düzgün bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlayan bu sistemler, binlerce yıl sonra bile hala etkili bir şekilde çalışıyor.

A W339056 03

Özçelik, bu tür mühendislik başarılarının modern şehirlerde bile bulunmadığını ve antik kentlerin bu açıdan ne denli ileri olduğunu belirtiyor. Stratonikeia, tarihsel mühendislik başarılarıyla, günümüz dünyasında bile hayranlık uyandırmaya devam ediyor.

A W339056 12

Kaynak: İHA